Hlavní obsah

Pobřeží Guatemaly a Mexika postihlo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západní pobřeží Guatemaly a jihozápadní pobřeží Mexika ve středu postihlo zemětřesení, které mělo podle americké geologické služby USGS sílu 6,9 stupně. Guatemala oznámila dva mrtvé a Mexiko jednu zraněnou. Hmotné škody jsou v obou zemích malé. Vlny cunami zemětřesení nevyvolalo, oznámilo Středisko pro varování před cunami v Tichomoří (PTWC).

Foto: Stringer, Reuters

Následky zemětřesení v Guatemale

Článek

Smrt dvou lidí oznámil prezident Guatemaly Jimmy Morales. Nejméně pět dalších osob utrpělo zranění, informovala agentura AP. Podle ní otřesy způsobily také mírné škody na domech a několik sesuvů půdy.

Z mexické strany zasažené hranice jsou hlášeny popraskané zdi a rozbitá okna v části státu Chiapas. Jedna žena v oblasti se zranila při pádu, uvedla agentura AFP. Škody na dopravní síti hodnotí úřady jako malé.

Zemětřesení postihlo jihozápad Mexika a Guatemaly ve středu asi hodinu a půl po půlnoci místního času (09:30 SELČ). Jeho epicentrum bylo v Guatemale nedaleko města San Marcos, jen několik kilometrů od hranic s Mexikem a v hloubce asi 100 kilometrů. V oblasti následoval minimálně jeden slabší otřes o síle 5,6 stupně.

Podle agentury EFE byly otřesy cítit i v guatemalské metropoli, která leží zhruba 160 kilometrů od epicentra. V některých oblastech, například v okolí druhého největšího guatemalského města Quetzaltenango, způsobilo zemětřesení výpadky elektrické energie.

Zemětřesení v oblasti Guatemaly a jihu Mexika jsou poměrně častá. Nejhorší otřesy půdy postihly Guatemalu v roce 1976, kdy zahynulo téměř 23.000 lidí a zničena byla téměř třetina této středoamerické země. Tehdy mělo zemětřesení sílu 7,5 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám