Hlavní obsah

Po ztroskotání lodi v Řecku pohřešují až pět set migrantů. V podpalubí prý bylo sto dětí, zřejmě zamčených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalamata

Až pět set pohřešovaných hlásí řecká policie po středečním ztroskotání přeplněné lodi s migranty ve Středozemním moři. Podle svědků byla v podpalubí zhruba stovka dětí, zřejmě zamčených. Praxe zamykání žen a dětí do podpalubí je prý u pašeráckých lodí běžná. Oficiálně hlásí úřady zatím 79 mrtvých a 104 zachráněných a pátrání stále pokračuje. Naděje na přežití je však už minimální.

Migranty, které se povedlo zachránit, přivezla loď do řecké KalamatyVideo: Reuters

 
Článek

„V tuto chvíli jsou vše jen dohady, ale pracujeme s předpokladem, že se pohřešuje až 500 lidí,“ řekl podle webu britského listu The Guardian policejní inspektor Nikolaos Spanoudakis. „Zdá se, že v nákladovém prostoru byly ženy a děti,“ dodal. Všichni dosud zachránění jsou podle serveru muži ve věku 16 až 40 let a pocházejí z Afghánistánu, Pákistánu, Sýrie a Egypta.

Foto: Hellenic Coast Guard, Reuters

Fotografie, kterou poskytla řecká pobřežní stráž, ukazuje migranty na palubě lodi během záchranné operace, než se loď převrhla na otevřeném moři u Řecka

O ženách a zhruba stovce dětí v podpalubí potopeného plavidla mluvili podle reportéra televize ANT1 přeživší migranti. V nemocnici ve městě Kalamata zůstávala v pátek zhruba třicítka zachráněných, kteří však nebyli v bezprostředním ohrožení života.

Pátrání ve vodách okolo přístavu Pylos na Peloponéském poloostrově sice stále pokračuje, nalezení dalších přeživších by se však už rovnalo zázraku. „Šance, že najdou další živé lidi, jsou minimální,“ řekl stanici ERT bývalý řecký admirál pobřežní stráže Nikos Spanos.

Plovoucí rakve

„Takové staré rybářské lodě z Libye jsme už viděli. Nejsou vůbec způsobilé k plavbě. Jednoduše řečeno, jsou to plovoucí rakve,“ dodal Spanos s tím, že praxe zamykání žen a dětí do podpalubí je u pašeráckých lodí běžná.

Foto: Pool, Reuters

Přeživší migranti z potopené lodi

Pobřežní stráž oznámila, že loď v úterý zahlédlo sledovací letadlo evropské agentury Frontex. Posádka lodi, která vyplula z libyjského přístavu Tobruk, prý ale opakovaně odmítala nabídky pomoci.

„Byla to rybářská loď plná lidí, kteří odmítli naši pomoc, protože chtěli jet do Itálie,“ řekl Skai TV mluvčí pobřežní stráže Nikos Alexiou. „Zůstali jsme vedle něj pro případ, že by potřebovali naši pomoc, kterou odmítli.“

Kritiku, že pobřežní stráž neudělala dost pro záchranu migrantů, odmítl s tím, že pokud by se snažila pomoct lodi násilím, mohla by sama způsobit její ztroskotání.

Foto: Stelios Misinas, Reuters

Shledání bratrů ze Sýrie po ztroskotání lodi

Ve čtvrtek večer Skai TV oznámila, že v souvislosti s případem bylo zatčeno devět podezřelých. Všichni pocházejí z Egypta a jsou podezřelí z toho, že organizovali nelegální cestu stovek lidí do Itálie z Libye.

Nyní jim zřejmě hrozí obvinění z několikanásobné vraždy. Kapitán lodi podle řeckých médií zřejmě zahynul při potopení plavidla.

Migrantů ve Středozemním moři prudce přibylo. To jsem ještě neviděl, diví se šéf Frontexu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám