Hlavní obsah

Po tsunami v roce 2004 mysleli, že je mrtvý. Teď ho našli naživu v psychiatrické léčebně

Ničivá vlna si před 17 lety vyžádala přes 230 tisíc životů. Jedním z těch, kteří byli považováni za mrtvé, byl i tehdy čtyřiadvacetiletý indonéský policista Abrip Asep. Tento týden se ukázalo, že přežil a posledních 12 let byl hospitalizován v psychiatrické léčebně.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři prohledávají trosky v roce 2005 v provincii Aceh

Článek

Když ničivá tsunami udeřila, Abrip Asep z nejzápadnější indonéské provincie Aceh byl zrovna ve službě. Stejně jako na jiných místech, i zde si katastrofa vyžádala tisíce životů.

Asep byl jedním z těch, jehož tělo se nenašlo. Úřady po mladém muži bezúspěšně pátraly, nakonec byl však Abrip Asep připočítán k nešťastníkům, kteří byli děsivou vlnou spláchnuti do Indického oceánu. Rodina se však naděje, že Asep přežil, nikdy nevzdala.

V roce 2009 přijala psychiatrická léčebna v provincii Aceh muže, který byl v bídném psychickém stavu. Nebyl lékařům schopen říct, kdo je, ani odkud pochází. Žádné doklady u sebe neměl. Nikdo v provincii ho nepostrádal, a tak muž zůstal v léčebně. Jak uvedl ředitel ústavu Banda Aceh Makhrozal, všechny pokusy najít mu opatrovníka selhaly.

Tento týden si však starosta vesnice Pajar uviděl fotku hospitalizovaného muže. Vzpomněl si, že v roce 2014 přijelo několik mužů pátrat po svém zmizelém příbuzném, a nyní rodinu kontaktoval.

Tsunami 2004: Pro pobřeží Indického oceánu znamenal 26. prosinec apokalypsu

Historie

Jeho bratři Asepa prý okamžitě poznali. Měl mateřské znaménko na pravém uchu a na čele jizvu. „Tu si způsobil jako malý v koupelně,“ vysvětlil jeho starší bratr Burhan indonéskému serveru SerambiNews.

Rodina už se s Asepem setkala, ten však zatím zůstává v léčebně, dokud úřady nepotvrdí za pomoci testů DNA jeho identitu. Až na psychické problémy je jeho zdravotní stav dobrý.

„I když si prochází mentálními problémy kvůli tsunami, jeho rodina je velmi šťastná, že ho našla živého,“ uvedla v prohlášení místní policie. Asepův příběh o tsunami se tak alespoň částečně přiřadí k těm nemnoha s dobrým koncem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám