Hlavní obsah

Po bin Ládinovi slibuje peníze za zabité Brity Sadrův spolupracovník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

V pátečním kázání v jihoirácké Basře blízký spolupracovník radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra šajch Abdas Sattár Bahadlí slíbil odměny za zabití koaličních vojáků. Stalo se tak den poté, co Usáma bin Ládin slíbil za hlavy generálního tajemníka OSN a koaličních představitelů 10 kilo zlata, přičemž chce odměňovat i zabití vojáků.

Foto: Roman Schavel - agentura Škodateam

Pozvánka na Škoda sraz jaro 2015 do Běšin.

Článek

Bahadlí měl vedle sebe pušku a občas ji zvedal nad hlavu a vyzýval ke svaté válce. V ruce držel papíry, o nichž tvrdil, že jsou to dokumenty a fotografie tří iráckých žen, jež byly znásilněny ve věznici, kterou střeží britské jednotky.

Také Sadr ve svém kázání v Kúfě hovořil o mučení zajatých Iráčanů: "Jakou svobodu a demokracii od vás, Američané, můžeme čekat, jestliže s takovou radostí Iráčany mučíte?"

Bin Ládin nabídl zlato za hlavu Kofiho Annana

Deset kilo zlata za zabití civilního správce Iráku Paula Bremmera, vrchního velitele amerických sil v zemi, i generálního tajemníka OSN Kofiho Annana nabídl Usáma bin Ládin. Tvrdí se to v prohlášení na internetových stránkách radikálních islámských organizací, které je připisováno šéfovi teroristické organizace al-Kajdá. Text je přepisem zvukového záznamu.

"Víte, že Amerika slíbila velké odměny těm, kteří zabíjejí mudžáhidy (svaté bojovníky). My z organizace al-Kajdá zaručujeme 10 000 gramů zlata každému, kdo podle boží vůle zabije okupanta Bremera (civilní správce Iráku) nebo vrchního velitele amerických ozbrojených sil či jeho zástupce v Iráku," uvádí se v prohlášení. 

Stejná odměna je slíbena i za hlavu generálního tajemníka OSN Kofiho Annana a jeho zmocněnce v Iráku Lachdara Brahímího. "OSN není ničím jiným než sionistickým nástrojem, i když třeba působí pod zástěrkou poskytování humanitární pomoci," vysvětluje se v prohlášení.

10 kilo zlata má hodnotu 137 000 dolarů. Za dopadení bin Ládina Američané nabízejí 25 miliónů dolarů.

OSN prohlášení bere vážně

Hlas na dvacetiminutovém zvukovém záznamu podle hodnocení CNN patří skutečně bin Ládinovi, zpravodajské zdroje to však zatím nepotvrdily. 

V reakci na pásek uvedl mluvčí OSN: "Bereme to vážně. V konzultacích se Spojenými státy zavádíme další opatření, která zajistí bezpečnost generálního tajemníka.

Odměna za zabíjení Američanů a Britů

Prohlášení však nekončí u špiček, ale navádí k široce založenému teroru. Kilogram zlata dostane každý, kdo připraví o život občany zemí, které mají v Radě bezpečnosti OSN právo veta - tedy Američany a Brity, půl kila má dostat ten, kdo zabije občany států, jež jsou "otroky Rady bezpečnosti a působí v Iráku, jako Japonsko a Itálie".

Kdo při bojích proti koaličním silám zahyne, toho čeká "velké ocenění a boží milost".

Prohlášení rovněž odsuzuje americký plán na předání moci Iráčanům 30. června. "Takzvané předání suverenity Iráčanům je zjevný trik, který má ochromit irácký lid a zlomit ozbrojený odpor, opravdové mudžáhidy však neoklame... Irák nebude suverénní stát, dokud budou v zemi křižáčtí vojáci a dokud mu nebude vládnout islám," tvrdí se na zvukovém záznamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám