Hlavní obsah

Plovoucí bariéra proti migrantům musí z Rio Grande zmizet, nařídil Texasu soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odstranění nové plovoucí bariéry proti migrantům na řece Rio Grande na hranici USA a Mexika nařídil americkému státu Texas federální soudce v Austinu. Bóje podle verdiktu musí zmizet do 15. září. Rozhodnutí je předběžným vítězstvím demokratické administrativy prezidenta Joea Bidena, která republikánské vedení Texasu žalovala. Stát se však obratem odvolal.

Plovoucí bariéra proti migrantům musí z Rio Grande zmizetVideo: Reuters

 
Článek

„Stát Texas nepředložil žádné věrohodné důkazy o tom, že instalované bóje významně omezily nelegální přistěhovalectví přes řeku Rio Grande,“ odůvodnil své rozhodnutí soudce David Ezra. Dodal, že bariéra může uškodit vztahům mezi Mexikem a Spojenými státy. Texas navíc dostal zákaz do řeky umisťovat jakékoliv další konstrukce či předměty.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Plovoucí bariéra v řece Rio Grande

Jižní soused USA si na bariéru několikrát oficiálně stěžoval, diplomatickými vztahy s Mexikem argumentovala i Bidenova administrativa, která navíc varovala, že překážka ohrožuje lidské životy i okolní přírodu. Podle federální vlády byly bóje navíc instalovány bez patřičných povolení a nezákonně narušují právo plavby po řece.

Guvernér to nevzdává

„Rozhodnutí soudu jen prodlužuje svévolné odmítání prezidenta Joea Bidena uznat, že Texas se oprávněně snaží dělat to, s čím měl on sám dávno začít,“ reagoval na verdikt republikánský guvernér Greg Abbott, který hodlá v právní bitvě pokračovat.

S instalací plovoucí bariéry v řece Rio Grande začal Texas v červenci s tím, že má jít o úsek dlouhý 305 metrů. Část bójí byla opatřena ostnatým drátem, rozmístěny byly u města Eagle Pass, v jehož okolí už tento fiskální rok americké úřady evidují 270 tisíc zadržení nelegálních migrantů. Počátkem srpna Mexiko spojilo novou bariéru se smrtí dvou migrantů, jejichž těla se v řece našla.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Bariéra na řece Rio Grande

V nové bariéře v Rio Grande našli tělo mrtvého člověka

Amerika

Reklama

Související témata:
Rio Grande

Výběr článků

Načítám