Hlavní obsah

Plivání žvýkaček na chodníky se Britům prodraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Až na pět let vězení může být ve Velké Británii odsouzen člověk, který se zbaví odpadů mimo oficiální skládky. Jde o jeden z nových předpisů, které v úterý vstoupily v účinnost v rámci zákona o péči o životní prostředí. Podle nich může také dostat hříšník, který odhodí na ulici žvýkačku, pokutu až 50 liber (asi 2 tis. Kč).

Článek

Vláda v odůvodnění uvádí, že nelegální vyhazování odpadu v Británii roste a že někdo odhodí něco někam, kam nemá, každých 35 vteřin.

Do této statistiky zahrnuje i nedopalky cigaret a žvýkací gumu. První pokuta padla dnes v Manchesteru. Hříšníka při odplivování žvýkačky na chodník zaznamenala kamera. Policisté byli následně nekompromisní.  

Nový britský předpis by měl chránit všechna otevřená prostranství, a to včetně soukromých. Až dosud totiž nebylo protizákonné dát odpadky na soukromý pozemek, pokud s tím majitel souhlasil.

Zvyšuje také pokuty až na 50 tisíc liber (až 2 mil. Kč) ve vážných případech. Znemožňuje obviněným, aby se jako dosud bránili tvrzením, že k nelegálnímu počínání dostali pokyn od svého zaměstnavatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám