Hlavní obsah

Plameny v Coloradu udolal sníh. Z ulic ale zbyl jen popel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver

Požáry, které v americkém státě Colorado zničily celé městské čtvrti, v pátek z větší části ustaly. Hasičům pomohlo především husté sněžení, uvedla dnes agentura AFP. Evakuovaní lidé nyní místo novoročních oslav obhlížejí svá poškozená obydlí.

Foto: Kevin Mohatt, Reuters

Požáry v Coloradu díky sněžení téměř ustaly, lidé místo oslav obhlížejí své domy.

Článek

Plameny rozdmýchané silným větrem po období extrémního sucha zničily nejméně 500 domů a desítky tisíc lidí před nimi musely uprchnout. Na leteckých snímcích jsou vidět celé ulice, z nichž zbyly jen kouřící hromádky popela. Úřady evidují sedm zraněných.

Kvůli požárům u Denveru se musely evakuovat desetitisíce lidí

Amerika

V oblasti požárů, krajně nezvyklých pro tuto roční dobu, v pátek napadla vrstva sněhu. Americká meteorologická služba (NWS) vydala pro některé části Colorada varování před zimními bouřemi a předpovídá v nadcházejících dnech vydatné srážky. Místní úřady proto v pátek večer místního času mohly zrušit některé příkazy k evakuaci.

Foto: Eugene Garcia, ČTK/AP

Požáry v Coloradu díky sněžení téměř ustaly.

Cathy Glaabová po návratu do svého bydliště zjistila, že se její dům ve městě Superior na předměstí Denveru změnil v hromadu ohořelých a pokroucených trosek. Byl to jeden ze sedmi domů v řadě, které byly zcela zničeny. „Poštovní schránka stojí,“ všimla si podle agentury AP Glaabová, která se přes slzy pokusila o úsměv. „Tolik vzpomínek,“ dodala smutně.

S požáry souvisí klimatické změny

„Možná jsme prožili náš vlastní novoroční zázrak, pokud se potvrdí, že nedošlo ke ztrátám na životech,“ řekl guvernér Jared Polis s tím, že mnoho lidí mělo na evakuaci jen několik minut.

Foto: Kaarl Hoopes ? Falcon Aerial I, Reuters

Požáry v Coloradu

Stejně jako většina západní části Spojených států se i Colorado již několik let potýká s mimořádným suchem. V požárem nejvíce zasaženém okresu Boulder County nebyly od poloviny léta zaznamenány výraznější srážky. Nebývale silné požáry sužují v posledních letech zejména Kalifornii a Oregon. Podle vědců změny klimatu způsobují, že počasí je extrémnější a požáry častější a ničivější.

Reklama

Výběr článků

Načítám