Hlavní obsah

Pentagon: Přívěs nalezený v Iráku byl biologickou laboratoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké jednotky v Iráku našly nákladní přívěs s tahačem, který režim svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna používal jako mobilní laboratoř pro biologické zbraně. Oznámil to Stephen Cambone, oficiální činitel amerického Pentagonu.

Článek

"Američtí a britští experti došli k závěru, že toto zařízení nemělo jinou funkci, než sloužit k produkci biologických zbraní," řekl Cambone novinářům. "Přesvědčivý důkaz zatím nemám," odpověděl ale na dotaz, zda jde o průlom ve spojeneckém pátrání po iráckých zbraních hromadného ničení. Testy tahače pokračují, prohlásil Cambone.

Je to vůbec poprvé, co Pentagon oficiálně oznámil, že by mohl mít důkazy o tom druhu zakázaných nekonvenčních zbraní, jež byly jedním z hlavních důvodů, s nímž šly Spojené státy do války proti Saddámu Husajnovi. Předchozí nepotvrzené informace ohlašující z Iráku nález zakázaných zbraní hromadného ničení se ještě ani jednou nepotvrdily.

Už v úterý se objevily nepotvrzené zprávy odvolávající se oficiálního činitele amerického ministerstva obrany, který si nepřál být jmenován, podle nichž se americkým vojákům v severním Iráku dostalo do rukou zařízení, jež by mohlo být mobilní zbrojní laboratoří.

Před válkou, která minulý měsíc vedla ke svržení režimu Saddáma Husajna, americká vláda tvrdila, že Irák by mohl používat mobilní zbrojní laboratoře k výrobě či skladování biologických nebo chemických zbraní. Bílý dům usoudil, že tímto způspbem mohla zakázaná aktivita Iráčanů uniknout pozornosti zbrojních inspektorů OSN, kteří kontrolovali budovy, továrny a jiné provozy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám