Hlavní obsah

Pentagon doporučuje uzavření řady základen v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké ministerstvo obrany v pátek doporučilo uzavření 33 velkých vojenských základen na americkém území a sloučení 29 dalších. Uzavřeny budou mezi jiným historické loděnice v Portsmouthu ve státě Maine a základna Fort McPherson v Georgii.

Článek

Návrh ministra obrany Donalda Rumsfelda počítá i s likvidací řady menších vojenských zařízení. Celkem Pentagon doporučuje uzavření 425 základen v USA a na územích pod americkou správou. Zavřít brány mají i letecká základna Ellsworth v Jižní Dakotě, přístav Pascagoula v Mississippi, Fort Monmouth v New Jersey a ponorková základna New London v Grotonu v Connecticutu.

Rumsfeldův návrh nyní posoudí vojenská komise pro uzavírání základen a po případných úpravách jej do 8. září předá prezidentu Georegi Bushovi. Pokud Bush návrh schválí, bude odeslán do Kongresu, který jej může přijmout nebo odmítnout, ale nemůže v něm provádět změny. "Naše nynější organizace vytvořená pro studenou válku musí ustoupit novým požadavkům na válku s extremismem a dalšími hrozbami vznikajícími v 21. století," uvedl Rumsfeld v prohlášení.

Předcházející rušení v letech 1988, 1991, 1993 a 1995 vyústilo v uzavření 97 velkých vojenských zařízení a řady menších základen. Podle Pentagonu dnešní návrh povede k úspoře 48,8 miliard dolarů během 20 let. Spolu s předpokládanými uzavírkami základen v zahraničí by se mělo za toto období ušetřit celkem 64,2 miliardy, domnívá se ministerstvo.

Vojenské loděnice v Portsmouthu v Maine byly ustaveny v červnu 1800. Je to nejstarší vojenská loděnice dosud v provozu. V roce 1905 zde byla podepsána mírová dohoda, která ukončila rusko- japonskou válku.

Reklama

Výběr článků

Načítám