Hlavní obsah

Pellegrini boduje. Stáhl náskok Čaputové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peter Pellegrini, bývalý premiér a předseda opoziční strany Hlas –sociální demokracie, se vyrovnal v popularitě prezidentce Zuzaně Čaputové. Vyplývá to z prosincového průzkumu agentury Polis.

Foto: Petr Horník, Právo

Peter Pellegrini

Článek

Na otázku, kterému politikovi se v současnosti na Slovensku vysloveně daří, jmenovalo 21,9 procenta respondentů hlavu státu a 21,2 procenta expremiéra. Dalších 15,2 procenta zmínilo Roberta Fica (57), šéfa opoziční strany Směr – sociální demokracie.

Až na čtvrtém místě se umístil první zástupce koalice Richard Sulík (53), ministr hospodářství a šéf strany Svoboda a solidarita, se 13,3 procenta. Premiéru Eduardu Hegerovi (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO) patří pátá příčka – dosáhl na sedm procent.

Země je zraněná, míní hlava státu

Prezidentka Čaputová při hodnocení roku 2021 pro agenturu TASR konstatovala, že z mezilidských vztahů se vytrácí respekt, co dospělo až k fyzickým atakům na zdravotníky. „Slovensko je zraněné. Trpí nejen covidem, ale také krizí důvěry. Postupně jsme si nechali otrávit svůj životní prostor, sociální sítě se naplnily urážkami, nenávistnou rétorikou a dezinformacemi,“ podotkla.

Čaputová: Prohráváme, potřebujeme lockdown

Koronavirus

„Zvlášť mě mrzí, když někdo cíleně zneužívá strachu lidí například z očkování k politickým cílům a oslabuje tím schopnost společnosti čelit pandemii,“ dodala.

Hlava státu na podzim přijala v Prezidentském paláci Pellegriniho. Ze setkání nebyl žádný oficiální výstup, co způsobilo vlnu dohadů. Nejsilnější vládní strana OLaNO si pospíšila s prohlášením, že oba nejpopulárnější politici dolaďovali kroky v neprospěch Hegera.

Místopředseda parlamentu Gábora Grendel (OLaNO) vidí dokonce za setkáním Čaputová–Pellegrini tajnou koordinaci. Upozornil, že Čaputová po schůzce naznačila, že Heger si nedovede udělat pořádek v koalici, a na osobním setkání ho vyzvala, aby převzal zodpovědnost a řešil problémy Slovenska. „Pokud by dolaďovali nejbližší kroky v neprospěch premiéra Hegera, nevypadalo by to jinak,“ podotkl Grendel.

Pellegrini s Ficem se teď perou o stejného voliče

Evropa

Kancelář prezidentky označila dohady za nesmyslné. „Jednání s politiky patří k běžné práci prezidentky. Vyvozovat z toho závěry o koordinovaných krocích pouze proto, že se stalo něco ve stejné době, je jen projevem domýšlivosti,“ sdělil Martin Burgr, poradce prezidentky.

Pellegrini považuje za přirozené, že hlava státu neformálně komunikuje s klíčovými politickými představiteli.

„Na kritiku matného premiéra nepotřebuje paní prezidentka ani Peter Pellegrini konzultace, protože neschopnost vlády bije do očí každého,“ upozornila Patricia Medveď Macíková, mluvčí Hlasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám