Hlavní obsah

Parodie na tiskovku a host na schodech. Japonský premiér po večírku sesadil syna z funkce svého tajemníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský premiér Fumio Kišida zbavil svého syna Šotara funkce politického tajemníka předsedy vlády. Důvodem byl bujarý večírek, který Šotaro Kišida uspořádal pro příbuzné v oficiální premiérské rezidenci.

Foto: Profimedia.cz

Syn japonského premiéra Šotaro Kišida, v popředí vlevo jeho otec.

Článek

„Jeho chování ve veřejném prostoru bylo pro politického tajemníka nevhodné a rozhodli jsme se ho nahradit,“ řekl podle listu Le Figaro premiér s tím, že 32letého syna odvolal z funkce k 1. červnu.

Snímky z večírku, který se konal loni v prosinci, se v japonských médiích objevily minulý týden. Hosté na něm parodovali ministry nebo napodobovali tiskovou konferenci. Jeden z uniklých snímků pak ukazuje účastníka party, jak leží na schodišti potaženém červeným kobercem.

Vláda nejprve reagovala prohlášením, že premiér svého syna pokáral za nevhodné chování, odvolat se jej ale nechystal, vzkázal jen, že chování svého syna lituje. Opoziční strany ovšem protestovaly a požadovaly, aby Šotaro Kišida rezignoval. A premiér kritikům nakonec ustoupil.

„Budu plnit své povinnosti tím, že budu pozorně naslouchat hlasu lidu a budu se snažit řešit problémy, které nesnesou odklad,“ řekl Fumio Kišida.

Šéf japonské vlády se kvůli synovi už dříve ocitl pod palbou kritiky, když Šotaro Kišida údajně jezdil po Evropě služebním autem a sháněl dárky pro ministry.

Japonský premiér Kišida se stal terčem útoku

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám