Hlavní obsah

Papež František navštíví košické sídliště sociálně slabých Luník IX

Bratislava

Několik týdnů se košické sídliště Luník IX připravovalo na úterní návštěvu papeže Františka. Na sídlišti žije přes 6000 lidí ze sociálně slabších vrstev, především Romů.

Foto: Vatican Media, Reuters

Přivítání papeže Františka na Slovensku

Článek

Na sídlišti se začalo především s úklidem, malovali fasády panelových domů, opravovali ulice a uklízeli všudypřítomný nepořádek. Jeden z panelových domů dostal například novou fasádu, když na něm zobrazili květiny.

Za projektem jsou místní saleziáni dona Bosca, kteří na sídlišti působí od roku 2008.

Není dobrý katolík. Část slovenských věřících kritizuje papežovu pokrokovost

Zahraniční

„Malba znázorňuje květy vyrůstající z puklin budovy. Vyjadřují krásu a houževnatost, která je schopná se prosadit i v nelehkých podmínkách,“ uvedl spoluautor projektu Michal Žák. Návrhy květin vychází ze spolupráce s místními romskými dětmi.

Za 180 tisíc eur (4,6 milionu korun) byla opravena příjezdová komunikace. Na opravy dohlížel starosta Luníku Marcel Šaňa. „Namalovali se sloupy veřejného osvětlení, opravili se fasády,“ zdůraznil Šaňa.

Foto: Profimedia.cz

Košické sídliště Luník IX před lety

Místní škola na sídlišti byla proměněna na mezinárodní presscentrum. „Připravili jsme především stabilní internetové připojení,“ říká zástupce ředitele školy Milan Dulina.

„Budu ráda, když papež požehná mé rodině, abychom lépe žili,“ řekla televizi Markíza jedna z obyvatele sídliště. „Takovou slávu jsme tu ještě neměli. Doufám, že si neuděláme ostudu,“ dodává další žena.

Papež František odletěl v úterý ráno z Bratislavy do Košic. Po dálnici se pak přesunul do Prešova, kde před místní sportovní halou absolvuje božskou liturgii.

Papež František přiletěl do Bratislavy. Na Slovensku se zdrží do středy

Evropa

Hlava katolické církve zde promluví k přítomným. Pak se přesune zpět do Košic, kde odpoledne navštíví zmíněné sídliště Luník IX, a v pět hodin má v programu setkání s mládeží na fotbalové stadionu.

V Prešově i na košickém stadionu pozdraví věřící také z papamobilu.

V úterý večer odletí zpět do Bratislavy a ve středu absolvuje závěrečný bod programu, kterým je mše svatá v poutním městě Šaštín nedaleko hranic s Českou republikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám