Hlavní obsah

Papež blahoslavil Matku Terezu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Stovky tisíců věřících se sešly v neděli dopoledne na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, kde papež Jan Pavel II. blahoslavil Matku Terezu, jež svůj život zasvětila práci s chudými. Dnešní ceremoniál je posledním krokem k tomu, aby mohla být tato jeptiška prohlášena za svatou.

Foto: Dana Ehlová

Pan farář Mára vítá účastníky Noci kostelů ve Vamberku.

Článek

Slavnostní shromáždění začalo v 10 hodin dopoledne. Na vatikánské náměstí se vtěsnalo na 150 tisíc věřících a poutníků, včetně mnoha významných světových osobností a politiků. V prvních řadách vedle nich usedlo i na 2000 chudých lidí, o něž pečuje řád Misionářky lásky, který Matka Tereza v roce 1950 založila v indické Kalkatě.

Diváci mohli ceremoniál sledovat také na obřích obrazovkách.

Věřící se sešli i v Kalkatě

Kalkatský arcibiskup po jeho zahájení připomněl nejdůležitější činy Matky Terezy. Poté papež prohlásil Matku Terezu za blahoslavenou a na Svatopetrském náměstí byl současně odhalen její obrovský portrét.

"Mnoho věřících se po dnešním dni přiblíží bohu a věnují svůj život péči o chudé a potřebné," řekl podle CNN arcibiskup s odkazem na práci drobné jeptišky v modrobílém sárí .

Život Matky Terezy

Matka Tereza se narodila v roce 1910 v albánské rodině v Makedonii. V roce 1950 založila v kalkatském slamu řád Misionářky lásky, který se rozrostl na 4500 sester, jež nyní působí v 133 zemích světa. Jeptiška označovaná jako "svatá chudých" získala v roce 1979 Nobelovu cenu za mír.  Zemřela 5. září roku 1997 ve věku 87 let.

Věřící se shromáždili také v indické Kalkatě u domu, kde Matka Tereza žila a pracovala. Za její blahořečení bude odsloužena hromadná děkovná bohoslužba.

Reklama

Výběr článků

Načítám