Hlavní obsah

Palestinský sebevrah zranil na 30 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Tři desítky lidí byly zraněny při nedělním útoku palestinského sebevraha, který odpálil nálož na svém těle u kavárny v izraelském letovisku Netanja. K odpovědnosti se agentuře AP přihlásila palestinská radikální organizace Islámský džihád.

Foto: Jan Kaše

Rozhledna z roku 1934

Článek

Je to první sebevražedný atentát na Izraelce od 5. března. Atentátník odpálil nálož u kavárny London poblíž skupiny čtyř vojáků. Člen ochranky mu těsně předtím zabránil do podniku vstoupit.

"Byl to velký výbuch. Viděl jsem, jak odhodil na zem dva vojáky, a roztrhané tělo útočníka u vchodu," řekl zaměstnanec blízké rybárny. Izraelský ministr vnitřní bezpečnosti Tsachi Hanegbi řekl, že policie je od začátku války v Iráku zmobilizována. "Máme velký počet specifických výhrůžek," dodal.

Palestinské vedení rozpolceno

Palestinský ministr místní správy Saíb Irikát odsoudil jakýkoli útok na civilisty a vyzval mezinárodní společenství, aby se zasadilo o obnovu blízkovýchodních mírových rozhovorů. Palestinský premiér Mahmúd Abbás dnes v Gaze jedná se zástupci palestinských frakcí. Sám nesouhlasí s ozbrojeným bojem proti Izraeli, ale mluvčí Hamasu Abdal Azíz Rantisí prohlásil, že boj "bude pokračovat, dokud sionistický nepřítel nebude vyhnán ze svaté země".

Izraelská policie je dnes v pohotovosti. Upozornila obyvatele na hrozící násilí v souvislosti s dnešním dnem země. Palestinci si v tento den většinou demonstracemi připomínají památku spoluobčanů, které zabili izraelští vojáci při demonstraci proti konfiskaci arabské půdy v roce 1976.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám