Hlavní obsah

Palestinci chystají odzbrojení radikálů

– JERUZALÉM
Novinky, Břetislav Tureček

Vedení palestinské samosprávy se chystá "v pravý čas" odzbrojit vojenská křídla radikálních skupin, jež nyní přistoupily na podmínečné zastavení útoků proti izraelským a židovským cílům. Vyplývá to z výroků nejmenovaného palestinského činitele pro izraelský list The Jerusalem Post.

Foto: Jana Fornouzová

Děti si hladí psa Genetic’s Made Of Chilli

Článek

"Nechte nás činit jednotlivé kroky v pravý čas," řekl dotyčný politik v narážce na tlak, jemuž je ve věci odzbrojení radikálů palestinské vedení vystaveno ze strany Izraele a USA. "Pokud se tím začneme zabývat nyní, příměří se zhroutí. Dotyčně skupiny totiž během projednávání klidu zbraní chtěly od palestinské samosprávy záruky, že nezačneme sbírat jejich zbraně."

Palestinský činitel upozornil, že ve věci odzbrojování opozičních skupin vyvíjejících protiizraelskou ozbrojenou činnost, jako je Hamás nebo Islámský džihád, palestinská samospráva nic neslíbila; připustil ale, že si je vědoma nutnosti problém vyřešit, avšak v příhodný čas.

Šéf tajné služby: máte na to tři týdny

List Ha'arec dnes na své internetové stránce informoval o dalším apelu na palestinské vedení, aby zejména Hamás odzbrojilo. Autorem výzvy byl šéf izraelské tajné služby Šin Bet Avi Dichter, který varoval, že pokud tak Palestinci neučiní - nejlépe prý do dvou až tří týdnů - židovský stát může zastavit odsun své armády z okupovaných území, jak jej zakotvuje mírový plán známý pod názvem cestovní mapa.

"Hamás nemá v přímé konfrontaci s Fatahem šanci," řekl Dichter s odkazem na hnutí tvořící páteř palestinské oficiální struktury. Jak podotkl, palestinská samospráva a Fatah disponují asi deseti tisíci ozbrojenců. Pokud by však palestinská vláda ponechala vojenskou složku Hamásu při stávající síle, představovalo by prý pro ni islamistické hnutí "smrtelnou hrozbu".

Šaron jednal s Abbásem

V Jeruzalémě v podvečer jednali premiéři Izraele a palestinské samosprávy Ariel Šaron a Mahmúd Abbás. Rozhovorům předcházela bezprecedentní společná tisková konference, na níž zasedli vedle sebe, doprovázeni několika ministry obou stran.

"Chceme žít v míru se všemi našimi sousedy," prohlásil Šaron. "Naděje na mír je dnes větší než kdy jindy." Abbás dodal, že "na obou stranách již bylo dost utrpení". "Další teroristické zabíjení by bylo útokem proti lidskosti. Musíme zapomenout na minulost a pracovat na budoucnosti."

Konkrétní agendou obou politiků bylo další naplňování silniční mapy a očekávalo se, že také Abbás vznese další požadavky své strany. Podle palestinského ministra informací Nabíla Amra Palestinci hodlají dál prosazovat stahování izraelských vojáků. Po několika místech v pásmu Gazy mají Izraelci během středy vyklidit Betlém, Palestincům jde v příští fázi zejména o Rámalláh, kde okupační síly stále blokují palestinského vůdce Jásira Arafata.

Barghútí na svobodu?

Druhým požadavkem je propuštění vězňů. Nejprominentnějším z mužů, kteří jsou v izraelském žaláři v souvislosti s teroristickými aktivitami a podle Palestinců by měli v rámci cesty k míru vyjít na svobodu, je Marván Barghútí - populární šéf hnutí Fatah na západním břehu Jordánu, jenž z izraelské věznice výrazně přispěl k dojednání klidu zbraní.

Palestinské frakce příměří zatím dodržují a narušují je jen ojedinělé incidenty. Ráno takto izraelští vojáci zastřelili Palestince, který na ně na kontrolním stanovišti na okraji města Túlkarim na Západním břehu pálil z pistole.

Anketa

Myslíte, že "cestovní mapa" má skutečně šanci a izraelsko-palestinský konflikt bude konečně vyřešen?
ano
59,2 %
ne
40,8 %
Celkem hlasovalo 98 čtenářů.

Reklama

Související články

Izraelské jednotky se stáhly z části Gazy

Izraelská armáda v neděli večer oficiálně oznámila, že dokončila odsun svých jednotek z města Bajt Hanún v severní části pásma Gazy. Uvedla to agentura...

Výběr článků

Načítám