Hlavní obsah

Pákistánská policie zbila účastníky maratónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LÁHAUR

Pákistánská policie v sobotu v Láhauru zbila účastníky maratónu, protože nerespektovali zákaz společné účasti mužů a žen. Aktivisté bojující za lidská práva kritizovali v neděli brutalitu zásahu.

Článek

V sobotu bylo zadrženo v Láhauru na třicet osob. Na policejních stanicích skončili účastníci závodu, islámští radikálové, kteří čekali u trati a chystali se na běžce zaútočit, i organizátoři řad aktivistů bojujících za lidská práva. Zatčena byla i bojovnice za práva žen Asma Džehangírová.

"Policisté hned po startu začali běžce bít, tahali je z místa a mnoho žen odtáhli za vlasy do aut," řekl agentuře Reuters aktivista lidských práv Alí Dajan Hasan, který se ocitl mezi zatčenými. Byl mezi diváky na chodníku a byl zavřen do cely spolu s dalšími 20 lidmi. Z ní také telefonicky s agenturou hovořil. Domnívá se, že mnoho dalších lidí skončilo na jiných policejních stanicích.

Policistka, která zadržela Džehangírovou, jí podle sdělení aktivistů z Komise lidských práv v Pákistánu (HRCP) nadávala a rozervala jí oděv. Podle nich zásah jasně ukazuje tvář země i nálady proti ženám

Prezident Mušaraf: když se vám to nelíbí, vypněte televizi

Úřady zakázali ženám účast v podobných závodech minulý měsíc poté, co islámští aktivisté zaútočili na účastníky společného běhu ve městě Gudžránvála, které leží severně od Láhauru.

Prezident Parvíz Mušaraf, který chce z Pákistánu učinit moderní a umírněnou muslimskou zemi, ke kritice společných sportovních podniků řekl, aby si ti, kdo neschvalují účast žen ve sportu, prostě vypínali televizory.

Reklama

Výběr článků

Načítám