Hlavní obsah

Pákistánci měli na mapě vyznačenou ambasádu ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polští policisté v neděli zadrželi dva podezřelé Pákistánce. V jejich bytě našli mapu, na které byly označeny letiště, varšavská synagoga a také sídlo české ambasády. Informoval o tom v pondělí deník Gazeta Wyborcza.

Foto: archiv, Novinky

Policie podezřelé zatkla náhodou.

Článek

"Zatím nás nikdo neoslovil, informaci máme z novin. Něco s tím budeme dělat, ale ještě nedokážu říci, co," sdělil ČTK mluvčí velvyslanectví ČR Petr Kubera. Jaká konkrétní bezpečnostní opatření ambasáda přijme, by podle něj mohlo být jasné odpoledne.

:. Pro větší obrázek klikněte na mapu

Policisté si podezřelého chování jednoho ze zadržených cizinců všimli v neděli odpoledne u varšavského hlavního nádraží. "Vypadal jako Arab. Policisté ho požádali o doklady," píše polský list. Cizinec ale u sebe žádné neměl. Tvrdil prý, že je Pákistánec, že má v Polsku trvalý pobyt a bydlí nedaleko.

Muži zákona následně s ním šli do bytu v ulici Jana Pawła II. V jednom z pokojů poté našli mapu Polska, na které byla označena všechna velká letiště, a také plán Varšavy s označenými místy, kde se nachází synagoga, česká ambasáda a velvyslanectví Velké Británie. Našli také leták italských aerolinek Air Italia s plánkem letadla, na kterém byly dva křížky.

Dvaatřicetiletý a čtyřiačtyřicetiletý Pákistánec jsou v Polsku od 26. listopadu. Mají zde status uprchlíků. Policie ale zatím nezveřejnila jejich totožnost. Jejich výslechy pokračují i dnes. Polské úřady oznámily, že v souvislosti se zatčením podezřelých zostří bezpečnostní opatření kolem diplomatických misí v zemi.

Anketa

Obáváte se, že se ČR v nejbližší době stane terčem útoku teroristů?
ano
62,3 %
ne
37,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 546 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám