Hlavní obsah

Pákistán vyzkoušel raketu Hataf-3

Novinky, Jan Horák, DPA, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistán v pátek ráno úspěšně provedl test rakety středního doletu Hataf-3, schopné nést jadernou hlavici. Armádní mluvčí Šaukat Sultan to oznámil s tím, že raketa je schopna nést "jakýkoliv typ bojových hlavic", což znamená i jaderných. Další podrobnosti neuvedl.

Foto: BHC Most

Utkání 2. a 3. ligy hraná na 15.ZŠ v Mostě

Článek

Podle veřejné informační služby (ISPR) má raketa Hataf-3 dolet až 290 kilometrů a řadí se mezi typy země-země. Pákistán tak může zasáhnout důležité cíle v sousední Indii. Zpráva ISPR uvedla, že o trestu byly informovány sousední země, není však jasné, zda jde výsledně i o Indii.

Jaderné mocnosti si měří síly

Test přišel v době, kdy je pákistánský premiér Mir Zafarulláh Chán Džamalí na návštěvě Spojených států a den po jeho setkání s americkým prezidentem Georgem Bushem. Pákistán protestoval proti tomu, že USA schválily prodej izraelských zbrojních systémů Indii, protože to podle něj může porušit rovnováhu mezi oběma zeměmi indického subkontinentu, jež vlastní jaderné zbraně.

Indie a Pákistán často využívají testů raket jako způsobu diplomatického měření sil. Poslední test provedl Pákistán 26. března odpálením rakety krátkého doletu. Stalo se tak krátce poté, co Indie oznámila, že uskutečnila stejný test.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám