Hlavní obsah

Pád autobusu do propasti v Bolívii nepřežilo 30 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LA PAZ

Tři desítky cestujících zahynuly v neděli při pádu jejich autobusu do propasti asi 30 kilometrů severně od bolivijského sídelního města La Pazu. Oznámily to dnes zdejší policejní zdroje. K tragické nehodě došlo na místě zvaném Ďáblův ocas v subtropické oblasti na velmi křivolaké silnici vedoucí do údolí Yungas, zelinářské oblasti zásobující La Paz.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Po příkrých svazích vinoucí se silnice je považovaná za nejnebezpečnější v Bolívii, zároveň ale patří k nejoblíbenějším mezi zahraničními turisty. Nehodu jako zázrakem, i když se zraněními, přežili pouze čtyři lidé. Všechny oběti patřily k souboru folklorních tanečníků.

Autobus se nebezpečně přiblížil ke krajnici nad propastí, když se snažil co nejvíce uvolnit vozovku protijedoucímu automobilu. Pak se zřítil ze srázu do 150metrové hloubky. Největší průměrná šířka vozovky je pouze tři až čtyři metry. Před 70 lety ji vybudovali paraguayští váleční zajatci. Úzká vozovka a její na mnoha úsecích z hlíny dusaný povrch, který je za deště velmi kluzký, činí silnici pro vozidla velmi nebezpečnou, zejména jde-li o těžké vozy nebo autobusy.

Podle silniční policie i nedělní nehodu zapříčinily silné lijáky, které na oblast dopadají už několik dní. Jen za loňský rok si tato silnice vyžádala přes 200 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám