Hlavní obsah

Ozbrojenci zastřelili důstojníka iráckého ministerstva vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Ozbrojenci Al-Káidy v Iráku zastřelili vysoce postaveného činitele iráckého ministerstva vnitra, kterého unesli minulý měsíc. Na internetu se v neděli objevil videozáznam, na kterém je muž usmrcen střelou do týlu.

Článek

Al-Káida v Iráku, již řídí hledaný terorista abú Músá Zarkáví, zveřejnila na internetu snímek, na němž sedí spoutaný muž a za ním stojí dva ozbrojení muži.

"Pracoval jsem na ministerstvu vnitra a spolupracoval s Američany. Dával jsem jim jména a adresy bývalých armádních důstojníků," řekl muž, který se představil jako plukovník Rijád Alíví. Přiznal, že jsou na ministerstvu mučeni vězni, včetně žen. Jeden z ozbrojenců pak zajatce zastřelil. Zarkávího skupina se přihlásila k mnoha útokům a únosům v Iráku.

Zemřelo osm lidí

Při nedělních incidentech v Iráku zahynulo nejmíň osm lidí. Severně od Bagdádu při několika útocích zahynulo sedm Iráčanů. Je mezi nimi důstojník bývalé irácké armády, který zahynul v Bákubě. Nedaleko ní zastřelili ozbrojenci z auta tři šíity. Oběti dalších akcí jsou dva vojáci a jeden řidič kamionu.

Strážci ministerstva vědy a techniky v Bagdádu zastřelili jednoho demonstranta, který si k budově přišel spolu s ostatními zaměstnanci ministerstva vymoci mzdu.

Povstalci vyhodili do vzduchu ropovod mezi městy Kirkúk a Bajdží. Trasa byla právě opravena po předchozích útocích. Ministerstvo ropného průmyslu odhaduje, že sabotáže ropovodů Irák připravily od pádu minulé vlády o osm miliard dolarů ušlých ze zisků za ropu.

Útokům čelí také šíitští poutníci, kteří v těchto dnech směřují do šíitského posvátného města Karbaly. Ve čtvrtek tam má skončit čtyřicetidenní svátek ášúrá, jímž si šíité připomínají smrt třetího imáma Husajna v roce 680.

Související témata:

Výběr článků

Načítám