Hlavní obsah

Ovce proti vlkům. V Hongkongu zatkli dvojici za držení „buřičských“ dětských knih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Hongkongu byli zatčeni dva muži ve věku 38 a 50 let za držení obrázkových knih, které jsou podle úřadů „buřičské“, píše server BBC. Vydavatelé loni skončili ve vězení.

Foto: Profimedia.cz

Knihy, které jsou podle hongkongských úřadů pobuřující

Článek

V knihách jsou příběhy o tom, jak se ovce snaží vlkům zabránit v tom, aby se dostali do jejich vesnice. Úřady je vykládají tak, že ovcemi jsou myšleni obyvatelé Hongkongu a vlky čínská vláda, píše BBC.

Zatčení jen potvrzuje zhoršení stavu lidských práv v Hongkongu, tvrdí kritici poměrů. Organizace Human Rights Watch zatýkání označila za ostudné a uvedla, že úřady používají zákon o rozvratné činnosti pocházející z koloniálního období s cílem zasáhnout proti disentu.

Hongkongská média uvedla, že policie muže zatkla u nich doma 13. března. Při domovní prohlídce v Kowloonu a na ostrově Hong Kong jim zabavila několik výtisků knih. Oba muži byli sice na kauci propuštěni, ale příští měsíc se na policii musejí znovu přihlásit.

Podle úřadů v Hongkongu to byly tytéž knihy, o které šlo při sledovaném procesu, během něhož soud rozhodoval o tom, zda tyto publikace nabádají k protistátní vzpouře. Soud dospěl k závěru, že knihy mají „rozvratné záměry“, a loni v září pětici mladých logopedů, kteří obrázkové knihy vytvořili, poslal na 19 měsíců do vězení.

BBC píše, že někteří příběhy interpretovali jako pokus vysvětlit hongkongské prodemokratické hnutí dětem.

Hongkong je bývalou britskou kolonií, která v roce 1997 přešla pod čínskou správu.

Hongkongský masakr motorovou pilou: Kvůli penězům rozřezali úspěšnou modelku

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám