Hlavní obsah

Otevřená politická provokace, reaguje Čína na Bidenův výrok o Si Ťin-pchingovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nelibostí reaguje Čína na výrok amerického prezidenta Joea Bidena, který v úterý označil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga za diktátora. Jde o otevřenou politickou provokaci, která narušuje politickou důstojnost Číny, uvedla ve středu mluvčí ministerstva zahraničí.

Foto: Leah Millis, ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-pching v pondělí 19. června 2023 na setkání s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem

Článek

„Příslušné poznámky americké strany jsou mimořádně směšné a nezodpovědné,“ uvedla na pravidelném brífinku ve středu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning s tím, že výroky porušují diplomatický protokol a útočí na politickou důstojnost Číny.

„Jedná se o otevřenou politickou provokaci,“ dodala podle AFP.

Americký prezident Joe Biden označil svůj čínský protějšek za diktátora v úterý. Stalo se to na setkání s přispěvateli na kampaň v Kalifornii. Mluvil o tom, že se Si velmi rozčílil po sestřelení čínského balonu plného špionážního vybavení nad USA, protože nevěděl, kde se přesně nachází. „To je pro diktátory velká ostuda. Když nevědí, co se stalo,“ poznamenal.

Bůh ochraňuj královnu! Biden nezvykle ukončil projev a znova vzbudil rozpaky

Zahraniční

Tato slova pronesl den poté, co ministr zahraničí Anthony Blinken navštívil Peking a jednal tam o americko-čínských vztazích. Blinken v neděli strávil sedm a půl hodiny s čínským ministrem zahraničí, v pondělí se setkal s prezidentem a také s nejvýše postaveným diplomatem Wangem I.

Šlo o první návštěvu amerického ministra zahraničí po pěti letech. Během Blinkenovy návštěvy nedošlo k průlomu v  klíčových otázkách kolem Tchaj-wanu, vzájemného obchodu ani lidských práv, uvedl list The Guardian.

Biden označil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga za diktátora

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám