Hlavní obsah

Oteplování přineslo škody za 60 miliard

Právo, Alexandr Petržalka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN

Klimatické změny, které jsou důsledkem globálního oteplování, mají jen za letošní rok na svědomí škody za 60 miliard dolarů (asi 1,7 bilionu korun). Konstatovala to mezinárodní konference o klimatu, která v pátek končí v italském Milánu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Dřevořezba v ořechu Vítr do plachet jako by byla symbolikou příštího roku.

Článek

"Změna klimatu je reálný fenomén, který se bude projevovat stále ničivěji," uvedl šéf Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Klaus Töpfer.

Nejde o nějakou prognózu, ale o skutečnost, jež bude lidstvu přinášet utrpení a hospodářské ztráty," dodal. Jeho prohlášení potvrdil i generální tajemník OSN Kofi Annan, když vyjádřil obavy, že "tento trend bude pokračovat".

V pátek deklarace k zemím světa

"Klimatické změny již tvrdě dopadají na lidstvo, zejména na rozvojové země," řekl delegátům čínský představitel Liu Jiang. Záplavy, které jeho zemi letos postihly, zničily podle něj 650 tisíc obydlí.

Milánská konference by v pátek měla přijmout deklaraci k zemím světa, které dosud neratifikovaly tzv. Kjótský protokol o snížení emisí skleníkových plynů.

Deklarace bude určena především Rusku, které v minulých dnech podle některých moskevských činitelů naznačilo, že se k protokolu navzdory loňskému slibu nepřidá, proti USA, jež protokol otevřeně odmítají, a Austrálii, která se ratifikaci bez USA zdráhá.

Senátor z USA: je to podfuk

S přímou výzvou k ratifikaci Kjóta, která je označovaná jako první a klíčový globální krok proti globální hrozbě, se na Moskvu obrátil vedle Annana i Silvio Berlusconi jménem Evropské unie, jíž Itálie nyní předsedá.

Naopak americký senátor a šéf výboru pro ekologii James Inhofe delegáty 180 zemí šokoval pohrdlivými slovy o souvislosti oteplování a emisí. "Jsem stále více přesvědčen o tom, že to všechno je jenom obrovský podfuk proti americkému lidu a světu."

V říjnu Senát zamítl společný návrh republikánů a demokratů na zavedení limitů pro průmyslově vypouštěné emise s tím, že USA preferují potřeby ekonomického rozvoje a problém automaticky vyřeší nové energetické technologie, jak to formuloval prezident George Bush.

Podle inuitů jde o lidská práva

Oteplování, jež se podle vědeckých měření projevuje nejvíce v severních polárních oblastech, přímo ohrožuje existenci inuitů a eskymáků.

"Vy nakupujete v supermarketu, ale my musíme vyrazit na lov na polární pláně, a ty mizí," řekla na konferenci mluvčí Všepolárního inuitského svazu (ICC) Sheila Watt-Cloutierová.

"Je to pro nás otázka života a smrti," dodala s tím, že ICC se chystá podat u Meziamerické komise pro lidská práva žalobu proti USA.

Drastická změna pravidel

Výzkumu antarktického ledu, zveřejněné tento týden americkými vědci, znovu prokázaly, že množství dvou hlavních skleníkových plynů - oxidu uhličitého a metanu - se v atmosféře začalo prudce zvyšovat až od doby, kdy lidstvo vypaluje lesy (8 tisíc let) a chová dobytek (5 tisíc let).

Bilance letošních ztrát a škod

Evropská vedra - 20 tisíc mrtvých, 280 mld. Kč

Záplavy v Číně - 650 tisíc domů zničeno, 224 mld. Kč

Tornáda v USA - pojistné události za 84 mld. Kč

"Nejde o přirozený vývoj - máme tu 400 tisíc let nějakých pravidel a pak posledních 8 nebo 5 tisíc let, kdy tato pravidla nefungují," řekl jeden z týmu výzkumníků Bill Ruddiman z univerzity státu Virginie. Další prudký nárůst koncentrací pak začíná s průmyslovou revolucí v 19. století.

Reklama

Související články

EU naléhá na Rusko kvůli snížení emisí

Výzvu Moskvě, aby přikročila ke slíbené ratifikaci protokolu o snížení emisí skleníkových plynů, přednesli ministři životního prostředí zemí Evropské unie...

Výběr článků

Načítám