Hlavní obsah

Osobností roku 2007 se stal Vladimir Putin

WASHINGTON

Ruského prezidenta Vladimira Putina vyhlásil ve středu americký časopis Time osobností roku 2007. S Putinem se Rusko stabilizovalo a vrátilo jako mocnost na mezinárodní scénu, ocenil časopis.

Článek

Putinovo Rusko ekonomicky roste a získává zpět svou dávnou prestiž ztracenou po rozpadu Sovětského svazu během vlády Borise Jelcina. Ruské firmy rozšiřují svůj vliv po celém světě a bez jeho souhlasu se na mezinárodní úrovni stěží obejde jakákoliv dohoda s širším kontextem.

Putinův mandát skončí na jaře a v Rusku se dlouho spekuluje o jeho nástupci. Drtivé vítězství bloku, jehož kandidátku Putin v nedávných parlamentních volbách vedl, jasně naznačilo, že Rusové si prezidentův odchod z politiky nepřejí.

Putin nedávno naznačil, že by si přál, aby jeho nástupcem v Kremlu byl vicepremiér Dmitrij Medvěděv. V případě, že se tomu tak stane, rád bude premiérem.

Neuspěli Gore nebo Rowlingová

Putin dostal v letošní anketě přednost před nositelem Nobelovy ceny míru Albertem Gorem a také britskou autorkou knih o Harrym Potterovi J. K. Rowlingovou.

Redaktor Richard Stengel volbu zdůvodnil "mimořádným Putinovým výkonem při vedení a stabilizaci země, v níž panoval chaos".

Magazín se letošní volbou vrací k původnímu zvyku, který loni porušil. Vybral totiž znovu konkrétní celosvětově známou osobnost. Loni Time nečekaně nevolil individualitu. Na titulní stránce jednoho z prosincových čísel se tehdy objevilo zrcadlo a osobností roku byli všichni, kdo se v něm zračí. Redaktoři tím poukázali na obsah internetu ovlivňovaný samotnými uživateli. Koncept "vy" loni porazil kandidáty, jako byl íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nebo čínský prezident Chu Ťin-tchao.

Vladimir Putin

Narozen 7.října 1952, Leningrad (dnes Sankt Petěrburk)

1975 - právnická fakulta Leningradské univerzity

1985 -1990 - pracovník Výboru státní bezpečnosti (KGB) - První hlavní správa zahraniční rozvědka v NDR

1990 - asistent prorektora Leningradské státní univerzity, poradce předsedy Leningradského sovětu Anatolije Sobčaka

1994-1996 - zástupce primátora Petrohradu Anatolije Sobčaka

podzim 1996 - jmenován zástupcem vedoucího vnitřní správy moskevského Úřadu prezidenta Ruska

červenec 1998 - srpen 1999 - ředitel Federální bezpečnostní služby (FBS)

od října 1998 - prosinec 1999 - stálý člen Bezpečnostní rady Ruska

16.8.1999 - květen 2000 - předseda vlády, od 7.5.2000 prezident Ruské federace, (od 31.12.1999 úřadující prezident, 26.3.2000 zvítězil v prvním kole předčasných prezidentských voleb, získal 52,94 procenta hlasů, 14.3.2004 zvítězil v prvním kole se ziskem 71,31 procenta hlasů; inaugurován byl 7. května 2004).

Prezidentský úřad opustil v květnu 2008. V březnu byl jeho nástupcem zvolen Dmitrij Medvěděv.

Rodina: ženatý, manželka Ljudmila vystudovala filologickou fakultu Leningradské státní univerzity, hovoří německy, francouzsky a španělsky, mají dvě dcery: Marija (1985) a Katerina (1986)

Ostatní: k zálibám patří sport, zvláště judo; podle svých slov vyčleňuje každé ráno téměř hodinu na plavání.

V minulých letech Time vybral osobnostmi roku například zpěváka rockové skupiny U2 Bona Voxe, amerického prezidenta George Bushe nebo Billa Gatese s manželkou Melindou.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin si už vybral svého nástupce

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí poprvé veřejně řekl, že podporuje prvního vicepremiéra Dmitrije Medveděva jako svého nástupce do prezidentské funkce....

Výběr článků

Načítám