Hlavní obsah

OSN: chudým se žije hůře než před 15 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Mnohé nejchudší země světa jsou na tom ještě hůře než před 15 lety. Konstatovala to ve středu Organizace spojených národů (OSN) s tím, že politici velmocí jen slibují, ale závazky neplní. Mezi 18 státy, kde se lidem žije nejhůře, je 12 z Afriky.

Článek

Vůbec nejtěžší život je nyní v Nigeru zasaženém katastrofálním suchem, které doprovází hladomor. [celá zpráva]

OSN chce na summitu plánovaném na příští týden jednat o zlepšení postavení právě těch nejchudších. Vyzývá mimo jiné ke změně struktury humanitární pomoci a uvolnění celních bariér.

HIV, chudoba a války

Pořadí na konci pomyslného žebříčku nejchudších se prakticky nemění. Jsou na tom většinou hůře než v roce 1990. V 18 státech nyní strádá 460 miliónů osob - 12 afrických zemích doplatilo na epidemii HIV/AIDS; zbylých šest se nachází na území bývalého Sovětského svazu, mj. jde o Tádžikistán a Ukrajinu.

Vedle nemocí a chudoby zhoršují život obyvatel zejména válečné konflikty. Ze 32 zemí umístěných na konci statistik se ve 22 v posledních letech bojovalo.

Zpráva však konstatuje i určitá zlepšení. Patří mezi ně snížení dětské úmrtnosti ve Vietnamu a zvýšení přístupu ke vzdělání pro děti v Bangladéši.

Nejlépe se podle OSN žije v Norsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám