Hlavní obsah

Osm amerických vojáků obviněno z vraždy iráckého invalidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMP PENDLETON

Sedm příslušníků americké námořní pěchoty a jeden námořník byli obviněni z vraždy invalidního Iráčana. Všichni jsou současně obviněni z únosu a spiknutí. V noci na čtvrtek to oznámil mluvčí vojenské základny Camp Pendleton v Kalifornii.

Článek

"Na základě závěrů, k nimž dospělo vyšetřování, byla proti sedmi příslušníkům námořní pěchoty a proti jednomu příslušníkovi vojenského námořnictva vznesena obvinění, mezi jinými z únosu, zabití a spiknutí, a to v souvislosti se smrtí irácké civilní osoby ve městě Hamádíja," oznámil na plukovník Stewart Navarre.

Podle obžaloby američtí vojáci odvlekli 26. dubna 52letého Iráčana z jeho domu a následně ho zastřelili, aniž by je nějak vyprovokoval. Následně se snažili svůj čin utajit a zamaskovat. Na místě útoku zanechali pušku a lopatu, aby to vypadalo, že se pokoušel u silnice nastražit nálož.

Místní obyvatelé však informovali velitelství, že nejspíš šlo o vraždu, protože muž se žádných aktivit vzbouřenců neúčastnil. Velitelství začalo případ prošetřovat. Vojáci byli staženi z Iráku na základnu v kalifornském Pendletonu, kde byli drženi.

"Námořní pěchota bere obvinění z nesprávného jednání svých členů velmi vážně a je povinna je vyšetřit," dodal Navarre. Americká námořní pěchota čelí řadě dalších obvinění, že její vojáci vraždili bez důvodu irácké civilisty Nejznámější je případ z Hadíty, kde zahynulo 24 Iráčanů. Tento případ se však stále ještě šetří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám