Hlavní obsah

Opotřebované F-16 z Belgie by na Ukrajinu jít mohly. Alespoň pro výcvik, zvažuje premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Také Belgie zvažuje, že přenechá své stíhačky typu F-16 Ukrajině. Belgický premiér Alexander De Croo uvedl, že uložil ministerstvu obrany, aby celou záležitost prozkoumalo.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Belgický premiér Alexander De Croo při středečním vystoupení na Valném shromáždění OSN

Článek

De Croo to podle rozhlasové stanice VRT řekl v newyorském sídle OSN, kde se v těchto dnech účastní Valného shromáždění OSN. „Požádali jsme ministerstvo obrany, aby zjistilo, zda jsou naše letadla už zcela u konce životnosti,“ uvedl premiér. Dodal, že stíhačky by mohly Ukrajině posloužit i přesto, že jsou už opotřebované.

„Musíme se podívat na všechny možnosti. Pokud jsou stále nějak použitelné, měli bychom to určitě prozkoumat,“ řekl dále De Croo, jehož země v budoucnu plánuje nákup modernějších amerických stíhaček F-35.

Podle premiéra by Ukrajinci nemuseli používat belgické F-16 nutně v bojových misích. „Je možné, že budou vhodné třeba pro výcvik. V takovém případě by požadavky byly jiné,“ prohlásil.

De Croo tak změnil svůj dosavadní postoj, protože ještě letos v únoru tvrdil, že Brusel Kyjevu žádné bojové letouny dodávat nebude. Podpořila jej i ministryně obrany Ludivine Dedonderová, když prohlásila, že belgické stíhačky jsou už na konci svého životního cyklu.

Také někteří vojenští experti vyslovili názor, že Belgie by neměla dodávat Ukrajincům něco, co by sama už nepoužívala.

Naše F-16 jsou šrot nevhodný pro Ukrajinu, sami bychom v tom už nelétali, tvrdí Belgičané

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám