Hlavní obsah

Opilí cyklisté postrachem polských silnic

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Zatímco před deseti lety se čtyři promile alkoholu v krvi považovaly v Polsku za smrtelnou dávku, v současnosti ani dvojnásobek není senzací. Tak extrémně vysokou hladinu alkoholu ovšem policie nezaznamenává u řidičů motorových vozidel, ale u cyklistů, kteří se stali postrachem silnic. „Rekordmanovi“ naměřili letos neuvěřitelných téměř 14 promile.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podezřele kličkujícího cyklistu zastavila policie minulý měsíc v Tarnobrzegu na jihovýchodě Polska. Na místě mu však hladinu alkoholu policisté změřit nedokázali, protože stupnice alkomatu, ukazující maximálně šest promile, nebyla dostatečně vysoká. V nemocnici mu později naměřili přes osm promile. Další 35letý muž na kole z Poznaně pak měl v krvi devět promile alkoholu.

Daleko se na kole nedostal ani 40letý muž z městečka Nowe Deby v Podkarpatskem vojvodství, jehož našla policie v bezvědomí v příkopu u silnice. Po převozu do nemocnice, kde mu zachránili život, mu naměřili 13,7 promile alkoholu.

Měl 12 promile, prospal se a šel

U lidí závislých na alkoholu ani vypití takového množství nemusí být smrtelné, protože mají podstatně rychlejší metabolismus než abstinenti, řekl pro TVN24 Ryszard Feldman, primář toxikologického oddělení jedné z varšavských nemocnic.

Upozornil na případ hospitalizace muže s 12 promile v krvi, který nepotřeboval intenzívní léčbu. Po více než desetihodinovém nepřetržitém spánku se vzbudil a vzápětí požádal o propuštění. Odešel pak po svých.

Všem cyklistům, kteří pod vlivem alkoholu jezdí po veřejných komunikacích, hrozí přitom v Polsku vězení nebo finanční tresty. V závislosti na množství alkoholu v krvi jim hrozí zákaz řízení kola od šesti měsíců do tří let.

Českým rekordmanem z poslední doby je pravděpodobně houbař, kterého v září do nemocnice v Krnově přivezla záchranka se zlomenou nohou. Přístroj u něj naměřil téměř 9 promile v krvi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám