Hlavní obsah

Houbař si zlomil nohu a pokořil zřejmě i český rekord, naměřili mu 8,83 promile

– Krnov
Právo, hon

Vlastním očím nevěřili lékaři krnovské nemocnice poté, co odebrali krev zraněnému houbaři, kterého do nemocnice přivezla záchranka. Přístroj ukázal neuvěřitelných 8,83 promile alkoholu v krvi, což je s velkou pravděpodobností nový český rekord.

Foto: SSZ Krnov

Extrémně vysoké hodnoty alkoholu v krvi pacienta opakovaně určil tento špičkový přístroj Centrální laboratoře v krnovské nemocnici.

Článek

Jednačtyřicetiletého muže, který si při návratu z lesa poranil kotník, když špatně došlápl na větev, přivezla sanitka do nemocnice v sobotu po poledni. Muž utrpěl komplikovanou zlomeninu v oblasti kotníku, kterou bylo nutné řešit operací. Lékař se pacienta zeptal, zda pil alkohol, jelikož se mu zdálo, že hůře artikuluje.

„Muž přiznal jedno a půl piva, které vypil po úrazu. V rámci předoperačního vyšetření jsme mu nechali udělat krevní odběry na přítomnost etanolu v krvi. Po přepočítání hodnot jsme zjistili, že má pacient v krvi 8,83 promile alkoholu,“ sdělil ortoped Jiří Stošek.

Foto: SSZ Krnov

Opilého houbaře na pohotovosti Krnovské nemocnice v sobotu převzal z rukou záchranářů ortoped Jiří Stošek. Zraněného muže mohl operovat až o 24 hodin později, když pacient vystřízlivěl.

Místo operace byl houbař proto přeložen na interní jednotku intenzivní péče. Primářka interního oddělení krnovské nemocnice Naděžda Mičudová se za svoji třiatřicetiletou praxi s něčím podobným nesetkala. „Pacient chodil, byl orientovaný. Klinicky vypadal maximálně na tři promile alkoholu. Přibližně o hodinu a půl později jsme mu nechali udělat další odběr, kdy měl po přepočtu 8,15 promile alkoholu v krvi. Pacienta jsme proto hlídali a pomocí infuzí hydratovali,“ sdělila primářka Naděžda Mičudová.

Dvě piva místo snídaně

Necelých osm hodin po prvním odběru krve nechali lékaři krnovské nemocnice houbaři provést další odběr. „Muž měl stále přes 5 promile alkoholu v krvi. Stihl nám říci, že pil s kamarády v pátek večer. V sobotu ráno, než vyrazili do lesa na houby, tak místo snídaně vypil dvě piva. První jídlo, krajíc chleba se sekanou, si dal až s pivem před odjezdem do nemocnice,“ dodala primářka.

Operace se muž dočkal až 24 hodin po svém přijetí do nemocnice, kdy zcela vystřízlivěl. „Houbaři jsme museli zlomeninu sešroubovat. Operace trvala přibližně hodinu. Poleží si u nás několik dní a pak bude propuštěn do domácího ošetřování,“ dodal Stošek.

Jak sdělil mluvčí krnovské nemocnice Jiří Krušila, který po podobných případech pátral v dostupných archivech médií, pacient o více než jedno promile překonal traktoristu Milana Čurdu, kterého před lety zadrželi policisté za volantem fekálního vozu. Ten tehdy nadýchal osm promile alkoholu. Světový rekord podle Krušiny drží Polák Andrzej W. (45), který nadýchal 12,3 promile po oslavě s kamarády. Světový rekord mezi ženami drží Francouzka, která měla po autonehodě u Nantes v krvi 11 promile alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám