Hlavní obsah

Opičí neštovice hlásí i Maďarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První případ opičích neštovic v úterý oznámily Maďarsko a Norsko. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že ještě není jasné, zda se podaří zcela zabránit šíření opičích neštovic. Jejím cílem je zabrzdit ho tak, že se do největší možné míry zastaví přenos z jednoho člověka na druhého.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vzorky pozitivní na opičí neštovice (ilustrační foto)

Článek

„Země zřejmě nebudou mít okamžitý nebo bezproblémový přístup k nástrojům ke zvládnutí nákazy – včetně diagnostických prostředků, vakcín a léků,“ cituje agentura Reuters z prohlášení WHO.

Opičí neštovice se vyskytly ve více než 20 zemích, které nejsou původní oblastí výskytu tohoto viru. Většina nemocných je hlášena z Evropy. Potvrzeno bylo zatím více než 300 případů.

Infektolog: Na opičí neštovice máme léky i vakcíny, to u covidu nebylo

Domácí

V Maďarsku je prvním nakaženým 38letý muž a úřady stále vyšetřují, zda byl v poslední době v zahraničí, řekla dnes agentuře MTI hlavní lékařka Cecília Müllerová. První nakažená osoba evidovaná v Norsku nedávno v cizině pobývala, uvedl tamní Ústav veřejného zdraví (FHI), a tento případ souvisí s šířením viru v Evropě.

V Česku se nákaza doposud oficiálně potvrdila u pěti lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám