Hlavní obsah

V ČR se zpřísnila opatření, index PES dále klesl

Aktualizováno

Během pátku přibylo 8010 potvrzených případů nákazy koronavirem. Index rizika protiepidemického systému PES klesl v sobotu na 68 bodů z revidovaných 70 bodů v předchozích dvou dnech. Zlepšila se všechna sledovaná kritéria. Index je ve čtvrtém stupni. Přesto od soboty platí v České republice ještě přísnější protiepidemická opatření než v pátém stupni. Země se uzavřela cizincům, na služební cesty si nelze brát rodinu a zastavily se vleky.

Článek

22:48Německo v současné době není připraveno na obnovu prezenčního vyučování na školách, ačkoliv se epidemická situace zlepšuje. Uvedla to dnes německá kancléřka Angela Merkelová. Institut Roberta Kocha (RKI) dnes oznámil, že případů infekce bylo za posledních sedm dnů zachyceno méně než 100 na 100 000 obyvatel. Pro výrazné uvolnění karanténního režimu ale němečtí politici chtějí počkat, až údaj klesne pod 50. Uzávěra v Německu platí do 14. února.

21:28 – Zemřel bývalý prezident Hospodářské komory ČR (HK ČR) Petr Kužel. Podle serveru Forbes, který informaci přinesl, podlehl v sobotu Kužel ve věku 58 let nemoci covid-19. V čele organizace zastupující podnikatele stál Kužel v letech 2008 až 2014. V minulosti byl i členem městského zastupitelstva na pražském magistrátu. Informaci o Kuželově úmrtí potvrdila Forbesu HK ČR.

Koronaviru podlehl bývalý prezident Hospodářské komory Petr Kužel

Koronavirus

20:32Italský lékový regulátor doporučil očkovat vakcínou proti covidu-19 od společnosti AstraZeneca pouze osoby ve věku od 18 do 55 let. Poukázal na to, že v klinických testech přípravku byly osoby starší 55 let velice řídce zastoupeny. Kvůli tomu není zcela jisté, jak u starších osob, které jsou prioritní skupinou v očkování, preparát funguje.

19:04Portugalsko má pro pacienty, u kterých se prokázala nákaza koronavirem, jen sedm volných lůžek s intenzivní péčí. Uvedla to v sobotu agentura Reuters s odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví. Nemocnicím také dochází místo v márnicích. Země s 10 miliony obyvatel má v současnosti nejrychlejší tempo šíření nákazy na světě, a to také kvůli vysokému výskytu britské mutace viru.

Portugalsko má pro covid pacienty na JIP jen sedm volných lůžek

Koronavirus

18:14Česká obchodní inspekce (ČOI) dnes společně s policisty zkontrolovala 19 penzionů, hotelů a restaurací na Kvildě a Zadově. Nezjistili žádné porušení zákona ani vládních omezení. ČTK to dnes sdělila krajská policejní mluvčí Lenka Krausová. Stovky lidí dnes sáňkovaly, bobovaly a běžkovaly na šumavské Kvildě. Do obce přijeli i lidé v karavanech, po turistech zůstal nepořádek. Někteří provozovatelé výdejových okének kvůli kontrolám dnes neotevřeli. Informoval o tom starosta Václav Vostradovský (STAN).

17:01Pražská tržnice v Holešovicích požádala ministerstvo zdravotnictví o udělení výjimky ze zákazu prodeje. Největší problémy mají prodejci čerstvého zboží. Podobně jako loni na jaře pronajímatel zřejmě poskytne prodejcům slevy na nájemném. Na svých webových stránkách zveřejnil seznam prodejců s kontakty, aby si u nich mohli zákazníci zboží objednat.

"Prodáváme stejné zboží jako večerky nebo supermarkety, naši prodejci kvůli tomu mají ztráty. Ale nesedíme s rukama v klíně. Už teď řešíme s ministerstvem zdravotnictví, jestli by hala nemohla dostat výjimku. Vnímáme, že možná vláda v celém souboru opatření nemůže pamatovat na takhle konkrétní provoz. Víc uvidíme po víkendu," řekla mluvčí tržnice Kateřina Písačková. Dodala, že vedení tržnice si zároveň uvědomuje, že čím více se budou vládní nařízení dodržovat, tím dříve by se mohl vrátit život do aspoň trochu normálních kolejí.

16:06 – Signatáři výzvy Otevřete hranice sanitkám upozorňují na zhoršující se situaci v nemocnici v Chebu, požadují po ministerstvu zdravotnictví umožnit převoz pacientů do německých nemocnic. V chebské nemocnici chybí volné kapacity intenzivní péče, v důsledku toho musí zdravotníci podle nich selektovat pacienty. Dosud se pacienti s koronavirem převáželi do jiných nemocnic v rámci kraje i mimo něj, i tam již kapacity docházejí, uvedli. K výzvě za otevření hranic sanitkám se připojilo 1700 lidí, uvedli dnes signatáři v tiskové zprávě.

15:57 – Zhruba 100 cizinců dostalo v rakouském zimním letovisku St. Anton am Arlberg pokutu za porušování protiepidemických opatření. Cizinci se podle policie ubytovali ve středisku za turistickými účely, ačkoliv to stávající protiepidemická opatření nedovolují, napsala agentura Reuters. Turisté zřejmě využili ustanovení, které umožňuje ubytování v případě pracovních cest. Mezi pokutovanými nejsou hlášeni Češi.

V Rakousku padaly pokuty za lyžování. Policie se zaměřila na cizince

Evropa

15:07 – Kontakty mezi lidmi v polské a české části Těšína jsou omezené, protikoronavirové restrikce ale nejsou tak přísné jako na jaře, kdy byly hranice prakticky uzavřeny. Důležité je, že se lidé mohou dostat za rodinami či do práce. Ode dneška z rozhodnutí vlády mohou do Česka přijíždět cizinci jen z nezbytných důvodů, pro Těšín by se tím ale příliš změnit nemělo, protože výjimky cesty za prací či rodinou umožňují. Uvedla to starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková (Nestraníci).

14:41Norská vláda postupně uvolní uzávěru metropole Oslo a okolí. Od středy mohou otevřít některé z obchodů, informoval ministr zdravotnictví Bent Höie. Omezení byla zavedena 23. ledna kvůli nové, nakažlivější mutaci koronaviru, která byla poprvé zaznamenána v Británii. V provozu zůstaly jen obchody, které prodávají nejnutnější zboží.

11:38 - V Indonésii a v Malajsii zaznamenali rekordní denní přírůstky potvrzených případů nákazy koronavirem. V Indonésii jich za den přibylo 14 518 a evidují tam celkem 1,06 milionů nakažených. Počet obětí z řad infikovaných stoupl o 210 na 29 728. V Malajsii odhalily testy za den 5728 nakažených a zemřelo dalších 13 lidí.

11:35 - V lednu umíralo v Británii každý den přes tisíc nakažených koronavirem. Od. Nového roku do 28. ledna zemřelo 28 171 nakažených. To je více než za první vlny v dubnu, kdy zemřelo 24 070 infikovaných, tedy 802 denně.

Namátkové kontroly na hraničním přechodu LanžhotVideo: Miroslav Homola, Právo

11:25 - V Praze přibylo v pátek 911 potvrzených případů covidu, o 29 víc než o týden dřív. Dosud se v metropoli nakazilo přes 108.000 lidí, z nichž 1425 zemřelo. V současnosti je v hlavním městě podle statistik na webu ministerstva zdravotnictví přibližně 10.400 lidí s potvrzenou nákazou koronaviru.

11:10 - Na Slovensku zaznamenali 991 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. V nemocnicích je 3249 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 276 na JIP a 305 na plicní ventilaci. Dalších sedmdesát infikovaných zemřelo. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 246 999 lidí, z nichž 4565 zemřelo.

11:09 - V Maďarsku zaznamenali 1370 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 89 nakažených. Od začátku pandemie bylo v Maďarsku pozitivně testovaných 366 279 lidí, ze kterých zemřelo 12 463.

9:41 - V Německu přibylo za pátek dalších 12 321 potvrzených případů  koronaviru, uvedl Institut Roberta Kocha. V zemi se nakazilo skoro 2,21 milionu lidí, z nichž 56 546 zemřelo. Počet obětí za den stoupl o 794.

9:13 - V Rusku odhalily testy dalších 19 032 nakažených, celkem se koronavirus potvrdil u 3 832 080 lidí. Podle štábu pro boj s koronavirem zemřelo dalších 512 nakažených a počet obětí stoupl na   72 967. Podle ruského statistického úřadu je ale obětí třikrát víc.

8:36 - Na Tchaj-wanu evidují první oběť vovidu-19 do května. Zemřela osmdesátiletá žena, které měla i další zdravotní obtíž s ledvinami. Nakazila se v ohnisku, které bylo spojené s jednou místní nemocnicí. Žila ve stejném domě, jako nakažená zdravotní sestra.  Na Tchaj-wanu evidují celkem 909 případů, 19 nakažených přibylo v lednu

8:33 - V ČR bylo provedeno v pátek 30 281 PCR testů a 27 139 antigenních. Z PCR testů bylo 25,49 procenta pozitivních, což je nejméně od 25. ledna. 

8:13 - V ČR se celkem nakazilo 980 714 osob, z nichž 16 211 zemřelo. Podle neúplných údajů přibylo během pátku 74 obětí z řad infikovaných, od 21. prosince však nikdy nebyl denní počet obětí nižší než sto. Aktuálně nakažených je 104 099, hospitalizovaných 5812, z nichž 947 je ve vážném stavu. Obě čísla klesají.

8:08 - V ČR přibylo během pátku 8010 potvrzených případů nákazy koronavirem. Bylo to o 24 více než ve čtvrtek . Před týdnem však bylo nových případů 8457.

7:31 -Index PES klesl, protože se zlepšila všechny kritéria. Zjednodušené reprodukční číslo, které udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden nemocný, v pátek mírně kleslo z téměř 0,99 na 0,98. Nižší byl oproti čtvrtku také průměr počtu nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory i podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici.

Podle původních údajů ministerstva stagnovala hodnota indexu PES od úterý na 68 bodech. Dnes zveřejněné údaje ale obsahují revizi čtvrtečních a pátečních údajů, v jejichž důsledku index pro tyto dva dny zpětně stoupl na 70 bodů. Důvodem je započtení dvou bodů navíc kvůli mezitýdennímu nárůstu počtu hospitalizovaných, u kterých se infekce novým koronavirem potvrdila až v nemocnici.

7:20 - Index rizika protiepidemického systému PES klesl na 68 bodů z revidovaných 70 bodů v předchozích dvou dnech. Zlepšila se všechna sledovaná kritéria. 

Podle hodnoty indexu je ČR od poloviny ledna ve čtvrtém stupni rizika, protiepidemická opatření však odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že skóre PES už není pro určování opatření relevantní.

6:45 – Kvůli zpřísněným omezením v České republice mohou ubytovací služby využívat pouze lidé na služební cestě bez rodinných příslušníků. Musejí se prokázat písemným potvrzením od zaměstnavatele. Lidé budou moci vyrazit do vlastních rekreačních objektů, ale pobývat v nich mohou pouze členové jedné domácnosti. Lanovky a vleky nebudou moci vozit kromě lyžařů ani lidi na túrách.

Znovu platí zákaz návštěv pacientů v nemocnicích u lidí na lůžkách akutní péče. Je však možná například přítomnost třetí osoby při porodu nebo návštěvy u lidí s omezenou svéprávností a dětských pacientů.

Vláda zakázala ještě prodej na tržištích, ve stáncích a mobilních zařízeních i pochůzkový prodej.

Cizinci mohou nově přicestovat jen za studiem, prací, na nezbytné cesty za rodinou, do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo na svatbu či pohřeb.

6:38 - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador podle lékařů překonal kritickou fázi infekce. Prezident se neobjevil na veřejnosti od minulé neděle, kdy oznámil, že má covid-19. V zemi s více než 128 milionu obyvatel bylo nově podchyceno 16 374 nových případů. Celkem se v Mexiku potvrdila nákaza u 1 841 893 osob, z nichž 156 579 zemřelo. I vláda však připouští, že skutečný počet infikovaných je mnohem vyšší.

6:32 - Legendární hudební festival Coachella, který se koná každoročně ve stejnojmenném údolí v Kalifornii, se ani letos v dubnu kvůli pandemii covidu-19 neuskuteční. Příslušný zdravotní úřad v okrese Riverside v pátek sdělil, že se akce nemůže konat. Náhradní termín úřady ani pořadatelé neoznámili. Festival Coachella se nekonala už loni. Na začátku pandemie v dubnu byl odložen. Neuskutečnil se ani v novém říjnovém termínu.

6: 28 - V Austrálii se nakazilo celkem 28 806 lidí, z nichž 909 zemřelo. Viriony ale byly nalezeny 27. ledna ve vodě v dalších třech městech ve státě Victoria včetně turistických středisek Cowes a Castlemaine. Lidé se mají nechat otestovat. Detekovány byly na konci ledna v šesti městech. V Queenslandu a V Novém Jižním Walesu není žádný nový případ.

6:22 - Vietnam schválil k použití vakcínu od firmy AstraZeneca, i když země je postižená koronavirem minimálně. Nákaza se potvrdila u 1739 lidí, z nichž 35 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám