Hlavní obsah

Ohlášení konce Concordu zvýšilo zájem o lety s ním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Nedávné oznámení, že letecké společnosti Air France a British Airways vyřadí letos z provozu po více než 27 letech nadzvuková letadla Concorde, vedlo k prudkému zvýšení zájmu o let tímto strojem. Air France v Paříži oznámila, že do 31. května, kdy chce lety ukončit, má už nečekaně zablokováno až 80 procent míst.

Foto: Marek Venuta
Článek

Není pochyb o tom, že poslední ohlášené lety Concordu budou vyprodány do posledního místa; je to stav, který provozovatelé supersoniku již dlouho nezažili.

Zejména po havárii Concordu v červenci 2000 u Paříže, při které zahynulo 113 osob, zájem velmi poklesl, a další ranou bylo zahájení irácké války. Tak začátkem dubna bylo na lince Air France obsazeno v Concordu pouhých 12 míst z 92.

Concordy možná převezme společnost Virgin Atlantic

British Airways vyřadí Concorde z provozu koncem října. Air France tak učiní k 31. květnu, ale s tím, že pokud to ekonomické podmínky dovolí (pokud bude zájem), může mezi květnem a říjnem ještě jednotlivé lety uskutečnit. Slavný nadzvukový stroj, který nyní spojuje pouze New York s Paříží a Londýnem, mohl přitom být v provozu z technického hlediska ještě několik let, nejméně do 2009.

Vedení úspěšné levné letecké společnosti Virgin Atlantic již slíbilo, že pokud by se po přezkoumání provozních nákladů Concordu prokázalo, že je lze provozovat se ziskem, převezme je. Vychází mimo jiné z toho, že British Airways dostala v 70. letech letadla od vlády za jednu libru a že tehdy britská vláda slíbila, že kterákoli jiná britská firma by je mohla mít za stejný symbolický poplatek. To se týká i odbavovacích terminálů.

Reklama

Související články

Letos poslední šance letět Concordem

Nadzvukové dopravní letouny typu Concorde končí. Letecké společnosti Air France a British Airways dnes oznámily, že supersoniky ještě letos vyřadí z provozu....

Výběr článků

Načítám