Hlavní obsah

Odhady ukrajinských voleb: prezidentem bude Juščenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Prezidentské volby na Ukrajině podle prvních průzkumů vyhrál kandidát opozice Viktor Juščenko. Získal 58 % hlasů. Volební místnosti se uzavřely v neděli v 19:00 SEČ a o prvních odhadech informovaly zahraniční agentury. Současný premiér Viktor Janukovyč obdržel 42 % hlasů.

Foto: Archiv radnice Praha 13

Z předcházejícího ročníku

Článek

Přes 37 miliónů voličů se dnes rozhodovalo mezi Janukovyčem a Juščenkem. Obavy z průběhu voleb se potvrdily - u jedné volební místnosti byl zabit policista.

Třiatřicet tisíc volebních místností se otevřelo v osm hodin ráno místního času (07:00 SEČ); zavřely se přesně úderem dvacáté hodiny (19:00 SEČ).

Vítěz nahradí odcházejícího Leonida Kučmu.

Volby provází násilí

Ústřední volební komise oznámila, že u jedné z volebních místností v Čerkaské oblasti východně od Kyjeva byl zabit policista. Prokuratura v tomto obvodě přerušila hlasování a zahájila vyšetřování případu.

Bližší podrobnosti případu ale ještě nejsou známy.

Jsou hlášeny i další incidenty. Šéf ústřední volební komise Serhij Kivalov novináře informoval, že ve Volyňské oblasti neznámí pachatelé ukradli přenosný trezor s hlasovácími lístky a zbili policistu, který volební místnost střežil.

V sídle ústřední volební komise v Kyjevě dnes byla posílena bezpečnostní opatření. Několikanásobně se tam zvýšil počet přítomných policistů a v areálu jsou ukryty obrněné transportéry a vodní děla.

Napětí a nejistota

V prvním kolem voleb 31. října nezískal ani jeden z kandidátů potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Výsledky byly ale vyrované. [celá zpráva]

Nejistota ohledně vítěze a fakt, že se rozhoduje o směřování země na desetiletí dopředu, proto vytváří napjatou atmosféru.

Opozičník Juščenko obvinil Janukovyče, který zastává funkci premiéra, z falšování prvního kola voleb, a na dnešní večer proto svolal na kyjevské Náměstí nezávislosti demonstraci pro případ, že se vládní aparát podle něho opět uchýlí ke zkreslování výsledků.

Leonid Kučma v sobotním televizním projevu odsoudil "revoluční" přístup k volbám a osobně se zaručil za poctivé sečtení hlasů. Janukovyčovi přívrženci se obávají, že poražená opozice by se mohla uchýlit k demonstracím a vynutit si násilím cestu k moci.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám