Hlavní obsah

Odborníci radikálně snížili počet obětí Černobylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Odborníci odhadují, že v souvislosti s výbuchem v ukrajinské jaderné elektrárně Černobyl, zahynuly asi 4 tisíce lidí. Podstatně tak snížili předešlé statistiky, jež hovořily o desítkách tisících mrtvých. Informaci zveřejnila OSN.

Článek

Ozáření přímo podlehlo 59 lidí, z toho dva lidé zahynuli při explozi a 28 dalších ještě v roce 1986. Dalších 3940 zahynulo během následujících měsících a let na rakovinu.

"Celkově mohlo kvůli vystavení radiaci zemřít 4000 lidí," píše se ve zprávě, která by měla být v úterý a ve středu představena na mezinárodní konferenci jaderných expertů ve Vídni. Podle ní vysoká dávka záření zasáhla asi 600 tisíc osob. Šlo většinou o pracovníky elektrárny, záchranáře, hasiče a obyvatelé žijící v okolí vybuchlého reaktoru.

"Dopady neštěstí na lidské zdraví byly strašlivé, ale celkově vzato nebyly jeho účinky na veřejné zdraví zdaleka tak vážné, jak se myslelo původně," uvádí ve zprávě Michael Repacholi ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Zpráva uvádí, že míra radiace v 30 kilometrovém okruhu u Černobylu se dostává do běžných hodnot.

Výbuch Černobylu je pokládán za největší neštěstí v jaderné elektrárně ve světě. Pochybnosti stále vyvolává stav sarkofágu, který byl narychlo nad vyhořelým reaktorem vybudován.

Reklama

Související články

Černobyl stále ohrožuje jídelníček Finů

Borůvky, houby a losí maso z jihu Finska stále obsahují zvýšené množství nebezpečné radioaktivní látky cesium. Ta se do přírody uvolnila během výbuchu...

Výběr článků

Načítám