Hlavní obsah

Pád letadla na reaktor v SRN by byl horší než Černobyl

Právo, DPA, hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Cílený pád letadla na německou jadernou elektrárnu by mohl vyvolat katastrofu, jež by daleko předčila neštěstí z roku 1986 v Černobylu. Uvádí to studie německé Společnosti pro reaktorovou bezpečnost (GRS), kterou v úterý na svých internetových stránkách zveřejnila organizace ochránců životního prostředí BUND.

Foto: Radka Žáková

Nový úsek společně otevřeli starostové Švihova a Běšin – Václav Petrus a František Vlček. Na cyklostezku vyjeli na krásných historických kolech.

Článek

"Teroristé jsou schopni vyvolat na kterémkoli jaderném zařízení v Německu katastrofu. Vzhledem k vysoké hustotě obyvatelstva by její následky byly mnohem horší než v Černobylu," uvedla ke studii předsedkyně BUNDu Angelika Zahrntová.

Podle ní o tomto nebezpečí již delší dobu dobře ví jak spolková vláda, tak jednotlivé spolkové země, aniž by však něco proti tomu podnikly.

Podle BUNDu jsou nejvíce ohroženy starší elektrárny Obrigheim, Stade, Biblis A a B, Brunsbüttel, Isar 1, Philippsburg 1, Neckar 1 a Unterweser. U nich by mohl katastrofu vyvolat již pád malého sportovního letadla. Při pádu běžného dopravního letadla by však byly ohroženy i modernější elektrárny.

Na nebezpečnost elektrárny Isar v Bavorsku upozornili již minulý pátek rakouští Zelení, když v Mnichově rozdávali letáky se zmíněnou studií, podle níž by havárie Isaru ohrozila i rakouské obyvatelstvo. Ve srovnání s touto elektrárnou je v Rakousku tolik obávaný jihočeský Temelín podstatně bezpečnější.

Reklama

Související články

Černobyl stále ohrožuje jídelníček Finů

Borůvky, houby a losí maso z jihu Finska stále obsahují zvýšené množství nebezpečné radioaktivní látky cesium. Ta se do přírody uvolnila během výbuchu...

Výběr článků

Načítám