Hlavní obsah

Ochranka britské premiérky selhala, tvrdí strážce princezny Diany

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochranka britské premiérky Theresy Mayové postupovala při její evakuaci z parlamentu během nedalekého útoku chaoticky a velmi chybně. Je o tom přesvědčen Ken Wharfe, bývalý osobní strážce princezny Diany.

Foto: © Stefan Wermuth, Reuters

Theresa Mayová

Článek

„Záznam odhaluje zmatek, váhání a zdržení,“ řekl televizi Sky News po zhlédnutí 73vteřinového videa, pořízeného náhodným svědkem a zveřejněného na sociálních sítích.

Mayová byla právě v parlamentu, když útočník v SUV srazil chodce na nedalekém Westminsterském mostě a potom vtrhl na pozemek parlamentu. Tam ubodal policistu, než ho jiní strážci zákona zastřelili.

Video ukazuje, jak premiérka stojí nekrytá, vystavená možné palbě odstřelovače. V jednu chvíli se dokonce ve zmatku vzdálí od osobních strážců, než ji bodyguardi odvedou do jejího jaguáru a dopraví na Downing Street 10.

„Vládl tam chaos kolem toho, kde stojí auto a kdo kdy nastupuje, a bodyguardi vůbec premiérku nekryli,“ shrnul Wharfe.

„Jakmile někdo nastupuje do vozu, musíte mu krýt záda,“ dodal Wharfe. Soudí, že strážci chybovali, takže Mayová zůstala vydána napospas zásahu celých deset vteřin. Policie přitom tehdy nevěděla, zda se poblíž nepohybuje více útočníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám