Hlavní obsah

OBRAZEM: Tvrdý zásah francouzské policie proti ozbrojeným demonstrantům

Francouzská policie v sobotu tvrdě zakročila proti demonstrantům, kteří se u obce Sainte-Soline na západě země sešli kvůli nesouhlasu se stavbou obří zavlažovací nádrže. Zraněno bylo nejméně 30 lidí, z toho dva těžce, oznámil ministr vnitra Gérald Darmanin, který odsoudil „extrémní násilnosti“ ze strany krajně levicových demonstrantů. Policie proti nim použila slzný plyn, vodní děla a zábleskové granáty.

Foto: Profimedia.cz

Ve Francii policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům u plánované nádrže

Článek

Podle prefektky departementu Deux-Sèvres Emmanuelle Dubéeové na demonstraci dorazilo asi 6000 lidí. Darmanin uvedl, že do násilných střetů s policií se pouštěla asi tisícovka z nich. Podle AP byli někteří vyzbrojeni mačetami, sekerami a zápalnými lahvemi a útočili na policisty. Zapalovali i jejich auta. Policistů bylo na místě na 3200, ze vzduchu manifestaci kontrolovaly vrtulníky.

Systém zavlažovacích vodních nádrží u Sainte-Soline má zemědělcům zaručit dostatek vody i v suchých obdobích. Kritici ale namítají, že projekt pomůže jen velkým farmářům, zatímco mnoha menším spíše uškodí, protože hladina spodní vody kvůli němu poklesne až o 70 procent. Ekologičtí aktivisté také upozorňují, že stavba může paradoxně situaci zhoršit, protože ztíží zadržování vody v krajině.

Dva zraněné – jednoho demonstranta a jednoho policistu – přepravily kvůli vážným zraněním do nemocnice vrtulníky. Pořadatelé tvrdí, že zraněných je více, než úřady oficiálně udávají. Velký protest provázený násilnostmi se u Sainte-Soline odehrál už loni v říjnu.

FOTO: Podívejte se na následky ničivého tornáda v Mississippi

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám