Hlavní obsah

Novým britským premiérem bude Sunak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Novým britským premiérem a lídrem Konzervativní strany bude Rishi Sunak. Jmenován byl poté, co jako jediný z konzervativních poslanců sesbíral více než stovku podpisů poslanců potřebných pro kandidaturu. Ve funkci střídá Liz Trussovou, která oznámila rezignaci po pouhých 44 dnech u moci.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Nový britský premiér Rishi Sunak

Článek

Jediná protikandidátka Penny Mordauntová ze souboje odstoupila. Původně se očekávalo, že se o návrat pokusí expremiér Boris Johnson. Ten si o víkendu se Sunakem telefonoval, obsah hovoru ani jeden nekomentoval. Johnson však následně uvedl, že navzdory dostatečné podpoře od kolegů kandidovat nebude.

Sunak v projevu slíbil, že bude Británii sloužit zásadově a s pokorou.

Pochybnosti o tom, jakým mandátem Sunak disponuje, jsou cítit napříč britskou společností. Britské rádio LBC například nehovoří o „zvolení“ (election), ale o „nástupu“ (accession).

S tvrdou kritikou okamžitě přispěchali opoziční labouristé, kteří v průzkumech vládní konzervativce naprosto drtí s náskokem o více než 30 procentních bodů. „Toryové korunovali Rishiho Sunaka, aniž by řekl jediné slovo o tom, co by dělal jako premiér. Nemá žádný mandát, žádné odpovědi ani nápady. Nikdo ho nevolil,“ uvedla místopředsedkyně labouristů Angela Ranyerová. Vyzvala také k předčasným volbám.

Premiérem bez voleb

Trussovou vybírala členská základna Konzervativní strany, která čítá asi 200 tisíc lidí. Sunakovi ke zvolení premiérem stačily podpisy stovky zákonodárců.

Část konzervativních poslanců se obává, že není možné instalovat do funkce třetího premiéra za tak krátkou dobu bez toho, aby se uskutečnily všeobecné volby. Po těch volají opoziční labouristé, liberálové i skotští nacionalisté.

Osud Británie v tuto chvíli závisí na tom, zda se rozhádaní konzervativci sjednotí za Sunakem.

Exkluzivní vzdělání

Rishi Sunak se narodil v roce 1980 v jihoanglickém Southamptonu. Rodiče, lékárníci, přicestovali na ostrovy z Afriky, mají ovšem paňdžábský indický původ.

Navštěvoval prestižní nezávislou internátní školu Winchester College, kde to dotáhl až na pozici primuse (Head Boy). Už tam prý učitelé předvídali, že dosáhne velkých věcí.

Tak jako desítky předních britských politiků a byznysmenů i on vystudoval obor PPE (Filozofie, Politika, Ekonomie) na Oxfordské univerzitě. Patřil k příkladným studentům, odpromoval s červeným diplomem (angl. first-class). Během studia absolvoval stáž ve volebním štábu Konzervativní strany. Mezi lety 2001 a 2004 pracoval jako analytik v investiční bance Goldman Sachs.

Odtržený od reality?

Sunakovi je často vyčítáno, že díky svému privilegovanému zázemí nemůže dost dobře chápat každodenní realitu a problémy běžných lidí. Jeho kritici tuto obavu často ilustrují výňatkem z dokumentu BBC z roku 2001, kde mladý Rishi popisuje, v jakých kruzích se pohybuje.

„Mám přátele aristokraty, mám přátele z vyšší třídy, mám přátele z dělnické třídy… No, z dělnické třídy ne.“

Následně získal Fulbrightovo stipendium a zamířil na Stanfordovu univerzitu v USA, kde získal titul MBA. Především byl však Stanford místem, kde poznal svoji manželku Akshatu Murty, dceru technologického miliardáře Narayana Murthyho, přezdívaného „indický Bill Gates“.

V roce 2010 založil soukromou investiční společnost Theleme Partners s počátečním fondem 536 milionů liber. Deník The Times uvedl, že se „multimilionářem stal už v kolem 25. roku života“. Sám své jmění nekomentuje.

„Dishy Rishi“ – královrah

Do parlamentu byl poprvé zvolen o pět let později, v tradiční konzervativní baště Richmond. Působil na několika juniorských pozicích, než si ho Boris Johnson v roce 2020 vytáhl do role ministra financí. Hlídal státní kasu po celou koronavirovou pandemii a nakonec i v době ukrajinské války a energetické krize.

Foto: ČTK

Sunak s ikonickými červenými deskami patřícími ministru financí

Zajímavostí je, že vyhrál anketu o „nejvíce sexy britského poslance“, čímž si vysloužil přezdívku „Dishy Rishi“ (Pohledný Rishi).

V dubnu 2022 se však z nejpopulárnějšího člena kabinetu stal ten nejvíce kritizovaný, když se přišlo na to, že jeho manželka využívala takzvaného „statusu občana bez trvalého pobytu“, čímž se v Británii vyhýbala placení daní ze svých zahraničních příjmů. BBC odhadla, že díky tomu ušetřila až 2,1 milionu liber ročně. Tehdy se uvádělo, že je „bohatší než královna Alžběta“.

Foto: Profimedia.cz

Srpnové stranické volby přitom prohrál…

V létě stejného roku se otřáslo dlouholeté přátelství s Borisem Johnsonem. Při hlasování o nedůvěře zkraje června ještě svému šéfovi vyjádřil podporu. O měsíc později však odešel z vlády v návaznosti na kauzu ohledně Johnsonova jmenování jednoho z poslanců do vlivné funkce přesto, že věděl o jeho podezření ze sexuálního obtěžování.

Poté, co o dva dny později Johnson rezignoval, neváhal Sunak obratem oznámit kandidaturu na jeho místo. Pro mnohé konzervativce se tím stal „královrahem“.

Ve stranických primárkách členskou základnu nepřesvědčil, skončil druhý za Liz Trussovou. Ta však vydržela ve funkci pouhých 44 dní, a Sunak tak v Downing Street 10 nakonec stejně usedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám