Hlavní obsah

Nový papež nepřipustí potraty a euthanasii

Právo, BBC, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Nesmiřitelnost vůči používání kondomů a snahám o povolení euthanasie bude jednou z priorit nového papeže. V sobotu to prohlásil Benedikt XVI. ve svém prvním kázání po uvedení do funkce římského biskupa v lateránské bazilice svatého Jana.

Článek

"Zcela jednoznačně" bude nový papež pokračovat v linii svého předchůdce Jana Pavla II. a hájit "nedotknutelnost lidského života od početí až po přirozenou smrt", stejně jako to činil on, "když čelil nesprávnému chápání pojmu svoboda". "Svoboda zabít není opravdovou svobodou, nýbrž tyranií, která vrhá lidskou bytost do otroctví," dodal za bouřivého potlesku.

Jak papež dále řekl v půlhodinovém kázání k početnému davu věřících ve starobylé římské bazilice, cítí povinnost "neustále vázat sebe a církev k poslušnosti vůči slovu božímu a čelit pokusům přizpůsobovat je a ředit".

Papež při krátkém požehnání návštěvníkům Svatopetrského náměstí vyzval novináře k zodpovědnosti při zajišťování objektivního zpravodajství a pochválil "neobyčejné zpravodajství" z pohřbu jeho předchůdce. "Ale vše závisí na způsobu, jakým jsou média použita. Tyto důležité nástroje komunikace mohou napomoci vzájemné pomoci a dialogu, ale naopak mohou živit předsudky a pohrdání mezi národy a jednotlivci. Mohou přispět k šíření klidu a míru, ale také podporovat násilí," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám