Hlavní obsah

Nový pákistánský reaktor vyprodukuje desítky jaderných hlavic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Pákistán staví jaderný reaktor, který by mohl produkovat plutonium pro čtyřicet náloží ročně, což je dvacetkrát více než v současnosti. Informoval o tom v neděli americký list The Washington Post s odvoláním na satelitní snímky.

Článek

Fotografie pořízené z oběžné dráhy zachycují stavbu těžkovodního reaktoru u Chušábu, kde jsou i další pákistánská jaderná zařízení. Dokončen by mohl být za několik let. Výkon reaktoru bude nejméně 1000 MW. Fungující pákistánský reaktor produkující plutonium má výkon 50 MW. Odborníci varují, že nový reaktor by mohl zvýšit napětí v oblasti.

"Jižní Asie může čelit závodům v jaderném zbrojení, které mohou vést k tomu, že se v arsenálech objeví stovky jaderných hlavic," uvedli David Albricht a Paul Brennan z amerického Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost.

Pákistán zprávy nijak nekomentoval, ale jeden vysoký pákistánský představitel listu sdělil, že v zemi probíhá rozvoj jaderných technologií pro civilní sektor i armádu

Pákistán má podle odhadů odborníků zatím asi 30 až 50 jaderných hlavic, využívajících uran, zatímco sousední Indie má asi 30 až 35 dokonalejších hlavic na bázi plutonia.

V 90. letech Pákistán vyvinul vlastní jaderné zbraně bez vědomí mezinárodního společenství. Navíc technologii prodával do rizikových zemí, jako je Libye a Írán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám