Hlavní obsah

Novozélandského poslance vykázali z parlamentu za předvedení haky

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Spolupředseda Maorské strany Rawiri Waititi byl vyhozen z novozélandského parlamentu poté, co opozici obvinil z rasismu a předvedl haku – maorský bojový tanec. Informoval o tom deník Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Novozélandského poslance vykázali z parlamentu za předvedení hakyVideo: AP

 
Článek

Haka je slavnostní tanec domorodých obyvatelů Nového Zélandu, Maorů.

Její předvedení může být interpretováno jako výzva, někdy se zase tančí v konfliktních situacích. Ve světě je tanec známý zejména z ragby, kde ji před každým utkáním předvádí reprezentace Nového Zélandu, přezdívaná All Blacks.

Waititi si na plénu parlamentu stěžoval, že opoziční Národní strana podněcuje rasismus po celé zemi prostřednictvím svého postoje k maorské zdravotní péči.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Novozélandského poslance vykázali z parlamentu za předvedení haky

Vláda totiž nedávno představila rozšířený a nezávislý zdravotní systém pro Maory tak, aby narovnala nerovnost, na kterou původní obyvatelstvo doplácelo. To opozice označila za „separatistickou agendu”.

Urážíte nás, vzkázal opozici

Waititi v průběhu zasedání vznesl několik procesních námitek. „Za poslední dva týdny jsme byli svědky rasistické propagandy a rétoriky vůči tangata whenua (domorodým lidem). To uráží nejen tangata whenua, ale také snižuje důstojnost této sněmovny,” řekl Waititi.

Foto: Profimedia.cz

Rawiri Waititi

„Pokud se bavíme o právech a názorech domorodých obyvatel, ty musí přicházet od domorodých obyvatel,” pokračoval při další námitce.

Předseda sněmovny ho následně utnul a vyzval, aby se usadil, což Waititi neuposlechl a místo toho vkročil doprostřed sněmovny, kde předvedl haku, a poté odešel.

Za svoje vystoupení sklidil ohlas jak u vládních poslanců, tak na sociálních sítích. „Můžou nám vypnout mikrofony, ale nikdy nás nemůžou umlčet,” napsal jeden z komentujících na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám