Hlavní obsah

Normalizujme masakry, promlouval básník-aktivista k propalestinskému davu v Londýně. Prý se přeřekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se v centru Londýna sešly tisíce lidí demonstrovat za příměří v Pásmu Gazy. Na akci promluvil také palestinský básník a aktivista Mohammed El-Kurd, který podle záběrů z demonstrace vyzýval i k „normalizaci masakrů“ jako statu quo. V neděli na to upozornil server The Jerusalem Post. El-Kurd se na sociální síti X obhajoval, že se přeřekl. Záběry se zabývá policie.

Foto: Profimedia.cz

Mohammed El-Kurd

Článek

Ve svém projevu k lidem El-Kurd mluvil o tom, že „zvěrstva, která izraelský režim páchá v Gaze, jsou jedna z nejstrašnějších a nejbrutálnějších, jaká jsme kdy viděli“.

Následně prohlásil, že hlavní příčinou celého konfliktu je sionismus. „Sionismus je apartheid, je to genocida, je to vražda. Je to rasistická ideologie, zakořeněná v expanzi osadníků a rasistické nadvládě. Musíme ji vykořenit ze světa,“ dodal.

Dav pak dále nabádal k tomu, aby v protestech pokračoval, a vyzval ke „hmatatelným činům“, jelikož „samotný jazyk už nestačí“, cituje The Jerusalem Post.

Genocida? Expert vidí úmysly spíš u Hamásu než u Izraele

Zbytečná válka

Na sociálních sítích se ale později začalo šířit video ještě s jedním prohlášením. V něm El-Kurd říká: „Náš den přijde, ale nesmíme být samolibí. Náš den přijde, ale musíme normalizovat masakry jako status quo.“

To na síti pochopitelně vyvolalo silnou kritiku, na což sám El-Kurd v neděli zareagoval.

„Samozřejmě nejsem idiot a nikdy bych to neřekl. Jasně jsem říkal, že bychom neměli být samolibí, že bychom neměli normalizovat masakry. Záměrné překrucování mých slov svědčí o vašem vlastním ztroskotání. Mohu se přeříct,“ vzkázal kritikům na svém účtu X.

Londýnská policie uvedla, že se záběry z demonstrace zabývá.

El-Kurd pochází z Jeruzaléma, konkrétně z východní čtvrti Šejch Džarach, kde se po střetech v roce 2021 stal prominentním palestinským aktivistou, píše The Jerusalem Post. Na X, kde ho sleduje 380 tisíc uživatelů, svými výroky pravidelně vzbuzuje kontroverze.

Konflikt mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy trvá již sto dní. Od 7. října loňského roku, kdy Izrael zahájil proti Hamásu odvetu za jeho brutální vpád do země, zemřelo téměř 24 tisíc Palestinců.

Nikdo nás nezastaví, ani mezinárodní soud, prohlásil Netanjahu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám