Hlavní obsah

Nobelova cena za mír putuje do Keni, Havel opět neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Letošní Nobelova cena za mír putuje do Afriky. Získala ji keňská ekologická aktivistka a náměstkyně keňského ministra životního prostředí Wangari Maathaiová. Oznámil to v pátek v Oslo Norský Nobelův výbor. Bývalý český prezident Václav Havel, který byl favoritem, tak podeváté opět neuspěl.

Článek

Ve zdůvodnění výbor uvedl, že Maathaiová je oceněna za "mimořádný příspěvek k udržitelnému rozvoji, demokracii a míru". Maathaiová stojí v čele Hnutí zeleného pásu, které vysadilo napříč Afrikou na 30 milionů stromů ve snaze zabránit klimatickým změnám.

Sama nová laureátka, která je první oceněnou Afričankou, oznámila světu rozhodnutí výboru s několikaminutovým předstihem, když ji o vyznamenání podle tradice krátce předtím informoval norský velvyslanec v Keni. "Právě jsem slyšela od norského velvyslance, že jsem vyhrála. Jsem velmi vzrušena, skutečně nevím, co mám říct," řekla.

K favoritům, na které se nedostalo, letos patřili mimo jiné Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) a její šéf Muhammad Baradej, kteří byli navrženi za boj proti šíření jaderných zbraní, a již poněkolikáté také bývalý český prezident Václav Havel.

Havel na tipovacích listinách norských bookmakerů i v řadě spekulací světového tisku dokonce dlouho vedl. Mezi rekordním počtem navržených dále figurovali papež Jan Pavel II., brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva a jiní.

V Norsku se rozhoduje pouze o ceně za mír. Ceny za lékařství, fyziku, chemii, literaturu a ekonomii uděluje Nobelův výbor ve Švédsku.

Reklama

Související články

Nobelova cena za mír putuje do Íránu

Letošní Nobelovu cenu míru získala proti všem očekáváním íránská aktivistka za lidská práva Šírín Ebadíová (54), a to "za zásluhy o demokracii a lidská práva"....

Výběr článků

Načítám