Hlavní obsah

Nizozemsko chce eutanazii i pro ty, kteří nejsou smrtelně nemocní

– Amsterdam

Nizozemská vláda chce navrhnout zákon, který by legalizoval asistovanou sebevraždu pro lidi, kteří mají pocit, že jejich život se naplnil, ale nutně nejsou nevyléčitelně nemocní. Nizozemsko bylo první zemí, která legalizovala v roce 2002 eutanazii pro pacienty trpící nesnesitelnou bolestí bez naděje na vyléčení, napsala agentura Reuters.

Článek

V dopise parlamentu ministři zdravotnictví a spravedlnosti uvedli, že podrobnosti je třeba ještě vypracovat, ale že lidem, kteří mají dobře promyšlený názor, že jejich život je již naplněný, musí být za přísných a pečlivě vypracovaných kritérií umožněno ukončit život způsobem, který je pro ně důstojný.

Návrh pravděpodobně vyprovokuje kritiky, kteří tvrdí, že nizozemská praxe eutanazie se již rozšířila za hranice, které byly původně zamýšleny, a termín „nesnesitelné utrpení” se používá nejen pro lidi s nevyléčitelnými nemocemi, ale také pro některé s duševním onemocněním nebo demencí.

Eutanazie má širokou podporu v nizozemské společnosti a její případy rostou každoročně dvouciferným procentním tempem. Žádá ji stále více pacientů a více lékařů je ochotno ji uskutečnit. V roce 2015 bylo v zemi zaznamenáno 5516 případů eutanazie, což bylo 3,9 procenta všech úmrtí v zemi.

Pouze pro starší lidi

Ministryně zdravotnictví Edith Schippersová v dopise napsala, že stále více starších lidí si přeje, aby se mohli rozhodnout o konci svého života. Nový systém by tak měl být omezen pouze na ně. Neuvedla však, jaká bude věková hranice. Zákon bude obsahovat také bezpečnostní mechanismy, včetně ověření třetí stranou, zhodnocení a dohled.

Návrh přichází jako překvapení, protože komise, která měla zvážit myšlenku, zda rozšířit současnou politiku ukončení života, dospěla k závěru, že to není potřeba. Ministři s tím však nesouhlasí.

Návrh zákona by měl být po konzultacích s lékaři, etiky a dalšími odborníky vypracován do konce roku 2017.

Anketa

Jste zastánci legalizace eutanázie?
Ano
79,6 %
Ne
17,7 %
Nevím
2,7 %
Celkem hlasovalo 1488 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám