Hlavní obsah

Neznámý pianista byl německý podvodník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Neznámý pianista, který byl v dubnu nalezen ve Velké Británii, je ve skutečnosti německý podvodník. A umí zahrát sotva jeden tón, napsal to v pondělí britský deník Daily Mirror. Nemocnice potvrdila, že pacient byl propuštěn díky pronikavému zlepšení stavu. Sám podvodník se k matení lékařů přiznal.

Článek

Identita dvacetiletého pacienta zůstává obestřená tajemstvím. Podle německé agentury DPA jde o nezaměstnaného muže, jenž v minulosti pracoval s psychicky postiženými lidmi.

Francouzská AFP doplnila, že jde o Bavora, který se otevřeně přiznává ke své homosexualitě. Do SRN se výrazný blonďák vrátil v uplynulém víkendu.

Promluvil v pátek

Původ záhadného pianisty vzrušoval světová média více než čtyři měsíce. Minulý týden konečně promluvil, tvrdí Daily Mirror. Lékaři u něj nejdříve  diagnostikovali posttraumatický stres, následně spekulovali i o autismu.

Průlom nastal, když k němu do pokoje v pátek vstoupila ošetřovatelka, a jako každé ráno se ho zeptala: "Budete dnes s námi mluvit?" A muž prý nečekaně odpověděl: "Ano, myslím, že ano."

Přiznal se prý k tomu, že je Němcem. Podle svých slov ztratil místo v Paříži a přijel se do Británie zabít. Ke své identitě udal, že jeho otec vlastní v Německu farmu a že má dvě sestry.

Záhadný muž v neděli odletěl do SRN. Britská nemocnice, která ho léčila, zvažuje, že na něm bude zpět vymáhat léčebné výlohy. Ty se pohybují řádově v tisících librách. Další informace o "pianistovi" ale odmítla zveřejnit s odkazem na zákonem danou mlčenlivost.

Česká i francouzská teorie

V souvislosti s jeho totožností existovala i česká teorie. S tím, že je podivínem hudebník Tomáš Strnad, přišli členové populární rockové skupiny 80. a 90. let Pražský výběr (později Výběr) Michael Kocáb a Klaudius Kryšpín na základě fotografií publikovaných v tisku. [celá zpráva]

Strnad se 31. května sám přihlásil, a tato teze tedy padla. Světová média se zabývala i teorií, že "pianista" je francouzským pouličním muzikantem.

Neznámý muž byl v dubnu nalezen na pláži v hrabství Kent. Neměl na sobě ani u sebe nic, co by pomohlo s identifikací. Odstraněné byly i cedulky na jeho oblečení.

Když mu lékaři v nemocnici v Gillinghamu dali papír, namaloval obrázek klavíru - první věc, která ho napadla. Deník tvrdí, že i jeho hudební výkony nebyly valné. Údajně si jen brnkal.

Reklama

Související články

Tajemný klavírista není Čech

Pianista umístěný v britské psychiatrické léčebně není český hudebník Tomáš Strnad. Uvedly to v úterý televize ve svém večerním zpravodajství.

Výběr článků

Načítám