Hlavní obsah

Neznámí ozbrojenci unesli v Iráku dva Egypťany

– WASHINGTON/NEW YORK

V Iráku bylo uneseno osm zaměstnanců místní telefonní společnosti Iraquna. Jsou mezi nimi dva egyptští inženýři. Ozbrojení muži je unesli ve čtvrtek večer přímo z bagdádské kanceláře a odvezli v černém BMW. Šest iráckých pracovníků firmy bylo uneseno už ve středu v Fallúdži.

Foto: Zlínský zámek o.p.s.
Článek

Podle svědků odvezli unesené Egypťany z kanceláře v bohaté čtvrti Bagdádu v černém BMW. Kdo stojí za únosem, není známo. Únosci zatím své požadavky nezveřejnili. Společnost Iraquna spravuje v Bagdádu místní mobilní síť. Patří egyptské firmě Orascom.

Zarkávího skupina Tavhíd a džihád se na internetových stránkách islamistů přiznala k odpovědnosti ke středečnímu výbuchu v centru Bagdádu, kde zemřelo 11 osob. [celý článek]

Volby v ohrožení

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld ve čtvrtek prohlásil, že lednové parlamentní volby v Iráku, by se kvůli přetrvávajícím útokům ozbrojených skupiny mohly konat pouze v některých částech země. Před branným výborem Senátu připustil, že hlasování by se nemuselo uskutečnit na pětině až čtvrtině území.

"Řekněme, že v některých oblastech nemůžete kvůli násilní uspořádat volby, že je můžete udělat na třech čtvrtinách nebo čtyřech pětinách území. Dobře, tak to bude takto, v životě není nic dokonalého, žádné volby nejsou úplně dokonalé. Vsaďte se, že je to lepší než neuspořádat žádné volby, " řekl Rumsfeld.

Rumsfeld rovněž potvrdil, že velitel amerických sil v Iráku může na dobu voleb žádat o posílení svých jednotek. Při zajišťování voleb přitom má americkým silám pomáhat 110 000 až 140 000 příslušníků iráckých bezpečnostních sil.

Bush považuje irácké volby za klíčové

Klíčovou roli voleb v Iráku zdůraznil ve čtvrtek také americký prezident George Bush, který se setkal s iráckým premiérem Alávím. Bush po schůzce řekl, že si navzdory rostoucímu násilí v zemi přeje, aby se volby konaly v lednu, protože pro budoucnost  zemi představují "rozhodující moment".

Aláví sdělil, že jeho země je připravena "udělat volby třeba zítra". Zdůraznil, že násilí se koncentruje jen ve třech z 18 iráckých provincií.

Bush také řekl, že americké jednotky musí zůstat v Iráku, aby bojovaly se vzbouřenci: "Jestliže skončíme stíhání teroristů, mohli by svobodně osnovat a plánovat útoky kdekoli, na Ameriku i na další svobodné národy."

Demokratický kandidát na prezidenta John Kerry po zveřejnění tohoto prohlášení uvedl, že Bush a Aláví matou Američany před nadcházejícími americkými prezidentskými volbami, neboť vyvolávají dojem, že se situace v Iráku zlepšuje.

Pákistánští vojáci nenastoupí

Američané ovšem nemohou počítat s účastí Pákistánu, byť se koncem prázdnin jednalo o možnosti vytvořit pro Irák kontingent vojáků z muslimských zemí, o čemž jednal Pákistán, Irák a Saúdská Arábie.

V newyorském sídle OSN ve čtvrtek řekl pákistánský prezident Parvíz Mušaraf, že Pákistán nevyšle vojáky do Iráku. Mušaraf prohlásil, že pákistánští vojáci nechtějí být považováni za okupační jednotky: "Jejich vyslání by nyní bylo zcela kontraproduktivní".

Vzhledem k současné situaci v Iráku a vzhledem k tomu, že prozatímní vláda připravuje volby, by "bezpečnostní síly měly pocházet z Iráku samotného", řekl Mušaraf a dodal, že  vyslat vojáky podle něj není vhodné ani z vnitropolitických důvodů: "Naše domácí prostředí tomu není nakloněné." K vyslání jednotek přitom Pákistán vyzýval Irák, USA i OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám