Hlavní obsah

Nemusíme odsolovat, voda teď bude z Dněpru, těší se Krym

Ruskem anektovaný poloostrov Krym vyhlíží obnovení dodávek vody z řeky Dněpr protékající Ukrajinou. Neoznačení ozbrojenci s tanky už ve čtvrtek obsadili Kachovskou přehradu, z níž odtéká i Severokrymský kanál, kterým až do ruské anexe v roce 2014 voda na poloostrov proudila, informoval ve čtvrtek web listu Ukrajinska pravda. Ruská trikolora podle jeho zdrojů zavlála i nad tamní vodní elektrárnou.

Foto: Profimedia.cz

Vyschlá nádrž v krymském Simferopolu

Článek

„Vypadá to, že odsolovací zařízení už nebudeme potřebovat. Dal jsem příkaz předsedovi Státního výboru pro vodní hospodářství a melioraci Republiky Krym Igoru Vailovi, aby připravil Severokrymský kanál pro příjem vody,“ vzkazoval dle ruské agentury RIA Novosti už několik hodin předtím krymský premiér Sergej Aksjonov.

Dodávky z Dněpru pokrývaly v minulosti zhruba 85 procent spotřeby pitné vody na poloostrově, jen patnáct procent pocházelo z místních zdrojů. Po ruské anexi Krymu Kyjev přívod vody více než 400 kilometrů dlouhým kanálem zastavil.

Boje o strategický Mariupol zesílily, blíží se ruské tanky

Zahraniční

I kvůli mimořádnému suchu se obyvatelé poloostrova v posledních letech potýkali s častými výpadky zásobování vodou. Moskva se snažila situaci řešit různými způsoby včetně budování odsolovacích zařízení, zvažováno bylo i zásobování ze sousedního Krasnodarského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám