Hlavní obsah

Německo pracovní trh pro Čechy dříve neotevře

BERLÍN

Česká republika se ani od nové německé vlády nedočká předčasného zrušení přechodného období na volný pohyb zaměstnanců. Lidé tak i dál budou moci v zemi pracovat jen s pravocním povolením.

Článek

Ministři zahraničí obou zemí, Frank-Walter Steinmeier a Cyril Svoboda se přesto shodli, že vztahy obou zemí jsou vynikající.

"Velká koalice se dohodla, že převezme postoj předchozí vlády a možnosti omezení flexibility vyčerpá," potvrdil Steinmeier po pracovním obědě se Svobodou. Tento závazek si vláda SPD a CDU/CSU vložila i do společné koaliční smlouvy. Omezenou možnost práce mají lidé z nových členkých zemí EU po celé unii s výjimkou Velké Británie, Irska a Švédska.

Cyril Svoboda ovšem před novináři zdůraznil, že Češi německý pracovní trh neohrožují. "Zpráva, která přichází od nás: Nepřinášíme, nepřineseme žádné nebezpečí," oponoval Steinmeierovi.

Otázka vyhnanců měla vliv na polsko-německé vztahy

Pokud jde o Centrum proti vyháněním, projekt Svazu vyhnanců, který podporovala konzervativní CDU/CSU a SPD byla proti němu, chce nová vláda, aby se téma probíralo v evropských souvislostech. Steinmeier, který 2. prosince navštíví Varšavu, připustil, že problém se odrazil na polsko-německých vztazích a při tamní návštěvě se hodlá zaměřit i na toto téma.

"Pokud má existovat projekt, musí to být projekt celoevropský a musí zahrnovat všechna vyhnání rovnoměrně," řekl Svoboda.

"Pro Českou republiku by bylo velmi problematické, kdyby jakýkoliv projekt vychýlil jedno vyhnání na úkor ostatních," dodal. Z toho má právě obavy hlavně Polsko, které se bojí, že centrum zdůrazní poválečný odsun Němců z východní Evropy, aniž by připomnělo hrůzy druhé světové války, které mu předcházely.

Český ministr byl jedním z prvních politiků, které čerstvý šéf německé diplomacie přijal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám