Hlavní obsah

Německá policie zabavila ve vile Putinova oligarchy čtyři Fabergého vejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při středeční razii ve vilách ruského oligarchy Ališera Usmanova učinila německá policie vzácný objev, uvedl der Spiegel. V bavorském Tegernsee totiž zabavila čtyři Fabergého vejce, tedy exkluzivní šperky vyráběné ruským zlatníkem Peterem Carlem Fabergém na konci 19. století. Fabergého vejce mají hodnotu milionů dolarů a stala se symbolem bohatství.

Německá policie provedla minulou středu razii v sídle ruského oligarchy UsmanovaVideo: Reuters

 
Článek

Pravost cenných šperků nyní prověřují úřady.

Policie prohledávala celkem 24 objektů patřících Usmanovi, který je podezřelý z praní špinavých peněz.

Fabergé byl ruský zlatník německého původu. Odhaduje se, že vyrobil až 70 vajec mezi lety 1885 až 1917. Nejznámějších je jeho 52 „císařských“ vajec, které vyrobil pro ruské cary Alexandra III. a Mikuláše II. jako velikonoční dary pro jejich manželky a matky. Těchto vajec se dochovalo 46.

Foto: Profimedia.cz

Kopie Fabergého vajec

Mnoho z nich je vystaveno v muzeích, deset jich vlastní Kreml. Šest vajec je považováno za ztracená.

V roce 2007 se takzvané Rothschildovo vejce, které Fabergé vytvořil pro sběratelku Beatrice Rothschildovou v roce 1905, vydražilo v aukční síni Christie's v Londýně za 12,5 milionu eur (307,8 milionu korun).

Razie v Německu na majetek jednoho z nejbohatších Rusů a přítele Putina Usmanova

Zahraniční

Usmanova pojí dlouholeté přátelství s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Spolkový kriminální úřad sestavil v posledních měsících téměř 100 případů, ve kterých Usmanov figuruje jako podezřelý z praní špinavých peněz.

Zda kromě Fabergého vajec při razii narazila policie také na cenné informace, není známo.

Po zahájení války na Ukrajině se Usmanov ocitl na sankčním seznamu Evropské unie. V předchozích letech pravidelně cestoval do Německa s italským turistickým vízem platným do roku 2025 v celé Unii, uvedl der Spiegel. Teoreticky by se tak mohl stále nacházet na území Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám