Hlavní obsah

Němec seděl 13 let za utopení seniorky, které nespáchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strávil 13 let za mřížemi za vraždu, kterou nespáchal, nyní se dostal na svobodu. Soud v bavorském Mnichově v pátek rozhodl, že Manfred Genditzki je v případu utopení důchodkyně Lieselotte Kortümové ve vaně nevinný, a muže propustil.

Foto: Profimedia.cz

Manfred Genditzki odchází po 13 letech vězení od mnichovského soudu jako svobodný muž.

Článek

Po přečtení výrokové části řekla předsedkyně soudu Elisabeth Ehrlová podle stanice Bayerischer Rundfunk (BR) osvobozenému muži: „Takže pane Genditzki, nyní máte rozsudek, o který jste celé roky bojoval.“

Ačkoli Genditzki působil během procesu navenek velmi klidně, při bližším pohledu bylo vidět, jak to vypadá v jeho nitru, řekla soudkyně. Dodala, že pro obžalovaného to byla trnitá cesta, kterou prošel s obdivuhodnou trpělivostí a že státní pokladna ho musela odškodnit za neprávem uložený trest odnětí svobody.

V téměř zaplněné soudní síni se mnozí diváci rozplakali. Plakaly i děti obžalovaného a objímaly se. Obžalovaný vzal rozsudek na vědomí bez emocí. Na závěr soudního líčení řekl: „Chtěl bych říct, že jsem nevinný. To je vše.“

Smrt muže nasátého do motoru na letišti v Texasu byla sebevražda

Amerika

Dvakrát uznán vinným z vraždy

Původně byl nyní 63letý muž obviněn z toho, že 87letou důchodkyni z Rottach-Egernu, o niž se staral - pomáhal jí s nákupy, prádlem a vařil jí - v roce 2008 po hádce ubil a poté ji utopil ve vaně.

Za to strávil muž 13 let a šest měsíců ve vězení, než mnichovský zemský soud loni konstatoval, že o činu panují značné pochybnosti. Osvobozující rozsudek se očekával, neboť i obžaloba se ve své obhajobě od obvinění z vraždy distancovala a žádala zproštění viny.

Jednalo se o třetí soudní řízení v této věci. Ve dvou předchozích procesech soudci uznali obžalovaného vinným a vyměřili mu doživotní trest odnětí svobody. Rozsudky se z velké části opíraly o výpovědi soudního patologa, který tehdy vyloučil možnost, že by důchodkyně sama spadla do vany a utopila se tam v důsledku náhlé slabosti.

Počítačová simulace rozhodla

V obnoveném řízení, které začalo v dubnu, se ale soudnímu znalci podařilo pomocí počítačové simulace prokázat, že za nejpravděpodobnější příčinu je třeba považovat pád seniorky. Důchodkyně prala prádlo ve vaně, když do ní z neznámé příčiny spadla a zemřela.

„Žena, která byla fyzicky velmi slabá, mohla zakopnout nebo spadnout do vany v důsledku záchvatu slabosti. Soud je přesvědčen, že hematomy na hlavě mrtvé ženy mohly být způsobeny pádem do vany,“ citovala ze závěrů stanice BR.

Kromě toho se několik znalců v procesu shodlo na tom, že 87letá žena musela zemřít mnohem později, než se původně předpokládalo. Čas smrti důchodkyně soud stanovil soudu mezi 16:30 a 18:00, a tedy v době, na kterou má Genditzki alibi.

Podle soudu neexistují důkazy pro vraždu. Soud ve svém rozsudku výslovně popřel tvrzení, že Genditzki získal důvěru zemřelé nebo ji izoloval, aby získal její majetek. Navíc nic nenasvědčovalo tomu, že by Genditzki měl cokoli společného se zmizením peněz z účtu zemřelé, uvedl předseda soudu. Kam se peníze poděly, už nebylo možné zjistit, pokračoval rozsudek.

Obdrží odškodné

Po osvobozujícím verdiktu má Genditzki nárok na vyplacení odškodného. Podle ministerstva spravedlnosti dostane neoprávněně vězněná osoba odškodnění ve výši 75 eur (1777 korun) za každý den věznění.

V Genditzkého případě by to bylo celkem 368 400 eur (8,73 milionu korun) za roky, kdy neviděl své děti a zmeškal narození vnoučete. Na druhou stranu před několika lety činila sazba jen 25 eur (592 korun) za den.

Muž v USA 38 let ve vězení tvrdil, že je nevinný. Když mu dali za pravdu, omluvili se mu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám